Almassora: Almassora excavarà de nou en el Torrelló davant els indicis de trobar una fortalesa inèdita


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/8/187624_114451/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 08-08-2019
Almassora excavarà de nou en el Torrelló davant els indicis de trobar una fortalesa inèdita

La consolidació de les restes descobertes aquest estiu arrancarà al setembre

L'Ajuntament d'Almassora ha anunciat l'obertura en 2020 d'una nova excavació en el jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot després de donar per conclosa la fase corresponent a 2019 amb indicis de l'aparició d'una fortalesa desconeguda. Segons ha indicat l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, al setembre arrancarà la consolidació de les restes trobades durant aquest estiu en l'antic poblat iber i l'any vinent continuarà la campanya d'investigació en el recinte.
Els tècnics involucrats en aquest projecte cofinançat al 50% per l'Ajuntament d'Almassora i els fons Feder de la Unió Europea consideren que el llenç de muralla aparegut durant l'últim mes correspondria “al 90%” amb una fortificació inèdita. Per aquest motiu, la nova intervenció en el recinte enfocarà el treball al desenvolupament de fins a 25 metres de llarg d'aquesta muralla que va sumant profunditat a mesura que avança l'excavació i que, en el futur, podria deixar a la vista 80 metres lineals de muralla.
El treball realitzat aquest estiu sobre els murs paral•lels a la muralla principal, corresponent als segles III i II a. de C., ha portat als investigadors a valorar com “molt possible” que aqueixa paret corresponga a una torre o fortalesa de defensa per als habitants del poblat davant possibles atacs d'invasors des de la cara oposada al riu Millars.
De moment, els operaris treballaran entre dues i tres setmanes durant el mes de setembre per a consolidar l'estructura trobada i que el pròxim hivern el consistori puga programar visites guiades en les quals mostrar al públic els últims avanços en el recinte. No en va, segons l'arqueòleg municipal, el jaciment causarà un “impacte visual” als qui el visiten després de les noves troballes, que podran constatar “la riquesa d'un recinte que recull materials de tota mena”.
Així ho ha constatat la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, qui ha defensat el caràcter “didàctic” que, en últim terme, té l'excavació. “De res serveix comptar amb un espai de la riquesa patrimonial del Torrelló si no li donem visibilitat i afavorim que la ciutadania sàpia on està, què conté i com vivien els antics pobladors d'Almassora”, en paraules de l'edil.
La localitat ja compta amb senyalització viària per a guiar als visitants, així com els panells instal•lats per la Generalitat Valenciana en l'accés al recinte. No obstant això, l'equip de govern s'ha compromés a desenvolupar noves accions per a difondre el llegat iber tant en el Torrelló com en el Museu Municipal de la Vila.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana