Alt Maestrat: Benassal debatrà sobre si la Guerra Civil va ser un camp de proves


 
La Plana al Dia | Alt Maestrat | General | 23-05-2018
 

Diversos experts debatran si la guerra civil espanyola va ser un camp de proves per a la Segona Guerra Mundial, aquest proper divendres i dissabte, 25 i 26 de maig a Benassal. Aquestes jornades, “La guerra civil com a camp de proves” formen part de la celebració del 80 aniversari dels bombardejos de la legió Còndor l’any 1938 als quatre pobles del Maestrat: Ares, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes i estan organitzades pel Grup de Recuperació de la memòria del segle XX de Benassal.
En la trobada d’investigadors i historiadors participaran entre altres: Xavier Irujo de la University of Nevada, especialista en Guernica, Joan Villarroya que parlarà sobre l’aviació al País Valencià i a Catalunya i Stefanie Schüler-Springorum de la Universitat de Berlin que parlarà de com vivien la guerra els alemanys. També s’explicaran bombardejos d’altres territoris com Alcanyís, Alacant, i Castelló, a la vegada que s’explicarà la batalla de Llevant des de l’aire. Per tancar les jornades està prevista una taula redona com a colofó on es conclourà sobre el tema plantejat.
Cal dir que el divendres a la nit es farà la preestrena a Benassal del documental “ Experiment Stuka” de Pepe Andreu i Rafa Moles on parla dels experiments dels Stuka als 4 pobles del Maestrat. La presentació de llibres de Sento Llobell, Elena Uriel i Emili Ferrando, una visita a l’aeròdrom de la Sènia són també activitats programades per a les jornades. Un homenatge a les víctimes dels bombardejos en el vuitanta aniversari a la placeta el dissabte al mig dia serà l’acte més emotiu d’aquest aniversari.
Els actes que es fan a Benassal completen tota una programació que s’ha dut a terme en els quatre pobles afectats pels experiments dels Stuka dins dels vuitanta anys dels bombardejos.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana