Baix Maestrat: Compromís demana que els investigadors de Castelló tinguen més facilitats en l'accés als arxius del Bisbat de Tortosa


 
La Plana al Dia | Baix Maestrat | General | 08-02-2018
 

El Grup Compromís de la Diputació ha demanat que es facilite l'accés als arxius i als documents del Bisbat de Tortosa a totes les entitats de Castelló que estan investigant sobre la història d'aquestes comarques, que formaven part de la seua demarcació.

Segons ha explicat el portaveu de la formació, Xavier Trenco, s'ha aprofitat la signatura del conveni anual entre la Diputació i el Bisbat per sol·licitar que s'incloga una clàusula amb l'objectiu de facilitar que els investigadors puguen consultar els arxius. “Compartim història i llegat, que està baix potestat del Bisbat de Tortosa. Els historiadors poden trobar-ne molts documents valuosíssims per a les seues recerques i ens agradaria que estigués obert per a ells”, ha assenyalat Trenco. “Cal recordar que la documentació que atresora Tortosa és vital per conéixer i estudiar la història medieval i moderna de les comarques de Castelló que van pertànyer a la demarcació del Bisbat des de la conquesta de Jaume I”.

El diputat de Compromís ha lamentat que l'arxiu “potser no estiga en les millors condicions i necessite un procés de modernització i de digitalització perquè es conserve adequadament”. Segons Trenco, “com es diu en el conveni, ambdues institucions, Diputació i Bisbat, col·laboren en un projecte que és d'especial transcendència per a la província de Castelló. La nostra proposta, doncs, suposa un benefici per al patrimoni cultural i per a les persones que es dediquen a preservar-ho”.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana