Benicassim: Compromís per Benicàssim presentarà per al ple una nova moció en la qual demana al PP que d'una vegada per totes modifique l'IBI


 
La Plana al Dia | Benicassim | General | 03-03-2017
 

El grup Compromís per Benicàssim ha mostrat la nostra satisfacció per la recent sentència del Tribunal Constitucional on considera que la liquidació de l'Impost Municipal de Plusvàlua resulta injust i inconstitucional en els casos en que no existeix un increment de valor real del bé immoble objecte de transmissió i que, en canvi, el contribuent ha degut de liquidar l'esmentat Impost.

El portaveu del grup, Joan Bonet Hancox, ha anunciat que en el ple d'aquest mes de maç tornaran a presentar una moció perquè «d'una vegada per totes l'ajuntament adapte la normativa sobre l'impost de plusvàlua a la sentència del Tribunal Constitucional». Les circumstàncies de la sentència «també són d'aplicació per als contribuents que van haver de liquidar este impost dins del plaç administratiu que encara no ha prescrit, és a dir, dins dels quatre anys anteriors a la data de la citada sentència, que va ser el 16 de febrer de 2017».

El passat any, Compromís per Benicàssim, ja va presentar una moció al plen de l'Ajuntament de Benicàssim que anava en eixa direcció, ja que partia amb la consideració de que l'impost de plusvàlua «és injust per la seua elaboració i execució, i sol·licitàvem una sèrie de bonificacions de l'impost per compensar uns valors cadastrals disparats i irreals», ha explicat Bonet. Per un altra banda, Compromís també demanava una correcció del sistema de càlcul de la Base Imposable de l'Impost «ja que és incoherent des del punt de vista matemàtic».

El regidor de Compromís ha manifestat que, un altra cosa que cal tindre en compte, és que l'import de l'impost de plusvàlua està directament relacionat amb els valors cadastrals i, per tant, si aquestos tenen uns nivells molt per damunt dels valors reals, la liquidació de la plusvàlua també estarà molt per damunt del que realment hauria de ser».

També cal dir que la Sentència del Tribunal Constitucional només es refereix a la Plusvàlua que es liquida a Donosti, «però és qüestió de temps que, per analogia es pronuncie amb el mateix sentit per a la resta de l'Estat Espanyol», en opinió de Hancox.

Per tot açò, des de Compromís per Benicàssim presentarem per al plenari del mes de març una nova moció en la qual instem a l'equip de govern que modifique la normativa que regula l'impost de plusvàlua, adaptant-se així al contingut de la Sentència del Tribunal Constitucional, però, sobretot, «que facilite la devolució dels impostos cobrats indegudament en els quatre anys anteriors per a tots els contribuents que presenten la reclamació oportuna i puguen demostrar, mitjançant peritatge professional independent, l'absència de plusvàlua real en la transmissió del bé immoble en qüestió».

«Considerem que és de justícia que l'administració local recapte en base a uns impostos justos, la qual cosa no passa hui en dia a Benicàssim, ja que tenim un IBI disparat i la liquidació d'una plusvàlua és en moltes ocasions fictícia», ha afirmat Bonet. A més, «a la Diputació el PP ha presentat una moció en el mateix sentit; esperem que en totes dues administracions es faça allò que s'ha de fer que no és un altra cosa que el que ve reclamant Compromís des de fa anys», ha conclòs Bonet.