Benicassim: Compromís denuncia que Marqués (PP) recaptarà més d'un milió d'euros per la nova regularització dels valors cadastrals a Benicàssim


 
La Plana al Dia | Benicassim | General | 10-01-2018
 

Més d'un milió d'euros recaptarà l'Ajuntament de Benicàssim per la nova regularització dels valors cadastrals, segons ha denunciat el Grup Municipal de Compromís. El seu portaveu, Joan Bonet Hancox, ha explicat que aquesta revisió «afecta a més de 1.100 habitatges i construccions, pel moment». Segons Hancox, qualsevol canvi de la construcció des del moment en que es va fer la casa «fa que ara es revise i augmente la seua valoració. Es cobrarà des del 2013, o siga 4 anys cap enrere des d’ara, la qual cosa pot fer que en molts casos es superen els 1.000 euros més, ja que es pagarà la diferència del que fins ara s’ha pagat amb la nova valoració». A més a més, tots eixos diners, «els cobrarà l'Ajuntament de Benicàssim i no l'Estat, com estan dient des de l'equip de govern, en un intent de desinformar a la gent», ha afirmat el portaveu de Compromís a Benicàssim. Segons els seus càlculs, aquesta revisió de l'Impost de Béns Immobles, suposarà més d’un milió d'euros per a les arques municipals.

Bonet Hancox ha criticat, una vegada més, que els valors cadastrals a Benicàssim són «irreals, desmesurats i desproporcionats, ja que es sobrevaloren totes les propietats per la revisió que es va fer al 2006». En aquell moment, l’actual alcaldessa, Susana Marqués, governava, com ara, amb PP i ARB i ella era la regidora d’Hisenda. «Precisament, davant la desproporció valorativa el cadastre, en 2017 l’Estat va aplicar una reducció del 8%, però els del PP són tan espavilats que van compensar la rebaixa augmentant l'IBI, així que la baixada el rebut va ser només de l'u i mig per cent», ha assegurat Joan Bonet. El regidor de Compromís ha manifestat que el Govern central té previst per aquest 2018 una reducció del 4% però «si l’equip de Govern municipal fa el mateix que al 2017, tornarà a compensar eixa baixada amb el tipus impositiu i els rebuts de l’IBI continuaran igual d’alts o més», en paraules de Hancox.

Segons el regidor de Compromís, ara el tipus impositiu és de 0,56 i el mínim -que apliquen molts pobles, a més de les reduccions i bonificacions que a Benicàssim no es fan- és de 0,40. «Cal destacar que fins al mes de març es pot canviar el tipus a l’ordenança municipal i així rebaixar la pressió fiscal injusta a tots els que tenen alguna propietat a Benicàssim», ha manifestat. Bonet Hancox també ha explicat que els 60 euros que es demanen a les notificacions que s’estan enviant per part del Cadastre són la taxa per la regularització cadastral i «s’han de pagar encara que es facen al·legacions o recursos contra l’augment de la valoració de les propietats».

Per al portaveu de Compromís a Benicàssim, «el més greu continua sent que l'excessiva valoració cadastral de les cases i solars del nostre poble, que continua elevadíssima -no baixa- ni s’ajusta a la realitat de mercat- suposa un perjudici greu per als benicassuts. I eixes valoracions desproporcionades afecten no només al rebut de l’IBI, sinó també fa que es pague més per altres impostos que es calculen a partir del valor cadastral, com són el de plusvàlua municipal, l'IRPF i imputacions de vendes immobiliàries, successions i donacions, actes jurídics documentats i altres».