Betxí: Talen el 'pi' de la Plaça Major per trobar-se en males condicions


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/4/171021_100377/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Betxí | General | 10-04-2018
Talen el 'pi' de la Plaça Major per trobar-se en males condicions

Diversos operaris han eliminat este matí el “pi” de la Plaça Major de Betxí, en base a un informe emés fa pocs dies per dos experts en botànica i en plagues de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. En este document es determina en primer lloc que, tot i que popularment es designava l’arbre com un “pi”, es tracta d’un cedre atlàntic o cedre libanès (Cedrus atlàntica var. pendula) i que per tant “és una espècie no autòctona”.
Pel que fa a les anomalies fitosanitàries, els experts van detectar “negreta en les branques, un fong ectoparàsit que apareix sobre la melassa que generen els pulgons i les cotxinilles”. De fet, este era un dels motius pels quals, especialment durant els mesos estivals, el cedre produïa abundant reïna i fulles seques que ocasionaven desperfectes en el paviment. Així mateix, l’excreció de la reïna originava importants molèsties entre els veïns i els clients de les terrasses adjacents, sobretot per la concurrència d’abundants vespes, abelles i altres insectes al voltant de l’arbre.
Arbre no protegit
Continuant amb l’informe, es constata que el cedre tenia una edat d’uns 35 anys i una altura d’uns 14-16 metres, tot i que segons els experts, l’espècie pot arribar als 40 metres d’altura i a tindre un diàmetre de vora 2 metres, amb el consegüent perill que podria comportar en el futur, ja que poden viure centenars d’anys. I és que, a més a més, el document determina “una desviació de l’eix del tronc” provocada per la caiguda de dos grans rames fa pocs anys a causa d’un fort temporal, juntament amb “ferides i clevills en la base del tronc”.
Per últim, l’informe apunta que l’arbre no està inclòs “en el catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana i tampoc no és arbre monumental d’interés local”. Una vegada talat l’arbre, en els pròxims dies es té previst continuar amb les obres de pavimentació de la Plaça Major, ja que demà arribarà tot el material necessari per acopiar-lo.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana