Betxí: El Palau-Castell de Betxí ha rebut per a les obres vora 1.5 milions d'euros de totes les administracions


 
La Plana al Dia | Betxí | General | 24-07-2018
 

La setmana passada van arribar novament bones notícies per a la població de Betxí. I és que la Generalitat Valenciana anunciava oficialment la proposta de resolució per destinar a la població de la Plana Baixa més de 190.000€ dels fons europeus FEDER per sufragar part de les obres de la Fase V de restauració del Palau-Castell que està en marxa en estos moments.
“Que Europa ens ajude en el procés de recuperació del nostre Palau era la notícia que estàvem esperant des de fa molt de temps”, declara Alfred Remolar, l’alcalde de la localitat. I és que, de fet, Brussel·les era l’única administració pública que quedava per invertir diners en este monument. “És un somni fet realitat. Encetar este ambiciós projecte ara fa set anys i veure com totes les administracions confien en la teua gestió i arrimen el muscle per fer-lo possible és un fet únic al nostre voltant”.
I així ha sigut. Allà pel 2012 es posava la primera pedra de la fase preliminar, que va ser sufragada entre l’Ajuntament de Betxí i la Generalitat Valenciana. Una combinació que es repetiria posteriorment amb la rehabilitació de la porta renaixentista i actualment amb les obres de la Fase III, íntegrament gestionades per l’administració autonòmica.
El cas de la Diputació de Castelló ha sigut paradigmàtic. Des de la inauguració del Pati Renaixentista del s.XVI, la sintonia entre Remolar i Moliner ha sigut absoluta. De fet, en president provincial va anunciar en la inauguració de la Fase I que l’ens provincial col·laboraria econòmicament en totes les etapes de recuperació de l’edifici. I fins ara així ha sigut, ja que l’administració presidida per Moliner ha invertit més de 383.000€.
En este mateix temps, diverses empreses privades locals també van posar el seu granet d’arena en este procés i van destinar 19.000€ per sufragar part de les obres.
1,5% CULTURAL i FONS FEDER. En 2015 el Ministeri d’Infraestructures anunciava públicament l’aportació de 418.820€ per a les obres de la Fase II, la restauració completa del Patiàs i de la Sala de la Volta (s. XIV-XV) dins del programa de recuperació del patrimoni estatal. Es tracta del programa d’inversions més importants del govern central i Betxí aconseguia esta fita històrica gràcies, en part, al procés de participació ciutadana obert al voltant de la restauració del Palau.
Per últim, fa pocs dies ha arribat l’aportació europea, l’única administració que faltava per tancar el cercle. “Al començament era impensable que tots ens ajudaren a recuperar el Palau. Som un poble menut i l’equip de govern de BLOC-COMPROMÍS era pràcticament únic a les nostres comarques. Però amb diàleg, negociacions i altura de mires, hem aconseguit que cada administració pública ens ajude, independentment del color polític. I això, sense dubte, és un model per promoure i ensenyar, i més en estos temps que corren”.
PRESENT I FUTUR. En estos moments està en marxa la Fase V, que restaurarà el sostre de l’edifici de Pasqual Meneu i la primera planta (s.XIX), on es traslladaran les futures oficines de l’Ajuntament. Així mateix, s’espera que en els pròxims dies s’inicien els treballs de la Fase III, impulsada íntegrament per la Generalitat Valenciana, i que posarà en valor la planta baixa i la façana principal.
De forma paral·lela, el consistori ha enviat recentment el projecte d’execució al ministeri, dins d’una nova convocatòria de l’1,5% cultural. En cas que este document arribara a bon port i el govern central finançara els vora 740.000€ de la Fase IV, el procés de recuperació del Palau-Castell de Betxí estaria pràcticament enllestit, a falta d’algunes obres menors.
Remolar es mostra optimista de cara a esta nova subvenció “perquè es tracta d’un projecte molt ben treballat i meditat i que recuperarà el Teatre Modernista de la primera planta, un exemple únic també en les nostres comarques”.
En pocs mesos sabrem quan podrà culminar este procés de recuperació patrimonial exemplar. De moment, el municipi espera comptar prompte amb nous espais públics dins d’esta monument de valor excepcional declarat BIC.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana