Borriol: El Consell dóna llum verd a l'acord de cooperació entre la Conselleria l'EPSAR i la Diputació pel qual s'invertiran 10 milions d'euros per a la depuració de les aigües des d'ara fins 2020


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/11/165780_96164/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/11/165780_96164/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Borriol | General | 24-11-2017
El Consell dóna llum verd a l'acord de cooperació entre la Conselleria l'EPSAR i la Diputació pel qual s'invertiran 10 milions d'euros per a la depuració de les aigües des d'ara fins 2020

El Consell ha donat hui llum verd a l'acord de cooperació entre la Conselleria d' Agricultura i Medi Ambient; l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), i a Diputació de Castelló mitjançant el qual solucionaran els greus problemes de depuració d'aigües que té la província. En total, s'invertiran més de deu milions d'euros, 2,5 dels quals seran per a Borriol. Precisament, aquest conveni té especial importància per a Borriol, ja que contempla la canalització entre el poble i la depuradora de Castelló, que és la solució que es va trobar davant la paralització del projecte de construcció d'una nova depuradora pel qual l'exvicepresident de la Diputació, Francisco Martínez, ha estat condemnat per la Justícia. Aquest és el motiu pel qual el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro; Enrique Lapuente, el gerent de l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), i el diputat provincial de Compromís Xavier Trenco, han volgut estar hui a aquesta localitat de la Plana Alta. Allí han pogut comprovar les deficiències en la depuració de les aigües que arrossega Borriol des de fa molts anys perquè l'antiga depuradora es va quedar menuda per donar servei a una població en creixement, i la nova no va poder construir-se a causa de la paralització del projecte per la imputació de Martínez.
El secretari autonòmic de Medi Ambient ha subratllat que, amb el conveni, «finalment, s'ha trobat una solució a la depuració de les aigües de Borriol. Feia anys que aquest cas estava paralitzat, els últims quatre, a causa dels embolics judicials del PP. Ahí hi havien coses indefensables, que han acabat als tribunals i sobre els quals hi ha una sentència». Àlvaro ha lamentat que des de 2013 estiga paralitzat el projecte «amb el cost econòmic però, sobretot, mediambiental, que això comporta».
Per la seua part, el gerent de l'Epsar, Enrique Lapuente, ha explicat que «amb una inversió superior als 10 milions d'euros en diverses infraestructures de la província, el 90% de les quals les paga el Govern valencià, hem resolt una situació que provoca danys mediambientals i genera multes als ajuntaments». Precisament, l'alcalde, Silverio Tena, ha destacat que tots els anys des de que va començar aquest procés, «els veïns de Borriol han de pagar milers d'euros en multes que ens imposa la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, uns diners dels quals s'hauria de fer càrrec la Diputació, que és la responsable del retard».
Amb l'acord que hui ratifica el Consell es posa fi a un procés, els retards del qual, «només poden imputar-se als tripijocs del Partit Popular i a l'interés de Francisco Martínez per enriquir-se», ha manifestat el portaveu de Compromís en la institució provincial, Xavier Trenco. Cal recordar que en el moment dels fets, Martínez era vicepresident de la Diputació i responsable, entre d'altres, de l'àrea de cooperació i depuració de la Diputació.
«El projecte i l'execució de la depuradora de Borriol va ser una exepció permanent. De fet, per nombre d'habitants, hauria d'haver estat la Generalitat i no la Diputació la responsable del projecte, però es va signar un acord per fer l'excepció i que ho portara Diputació. Així que encara es va retardar més el projecte», ha recordat Trenco.
En aquest sentit, cal recordar que, quan anava a aprovar-se en el ple «hores abans Compromís va denunciar la relació de Martínez amb els terrenys que s'anaven a expropiar. Això va provocar la suspensió del ple, i el cessament eixa mateixa nit de Martínez», ha insistit Trenco. A més a més, després de la suspensió de l'adjudicació dels terrenys de la depuradora, Compromís va presentar a la Diputació una moció on instava a buscar solucions tècniques alternatives que impediren que es frenara el projecte. «Tot i que el PP va votar que no a la nostra moció, finalment els tècnics de la Diputació van trobar com alternativa la canalització fins la depuradora de Castelló, que tenia capacitat més que suficient per depurar les aigües de Borriol», ha detallat Trenco. «Finalment, amb el nou Govern de la Generalitat es desbloqueja un projecte frenat per l'ambició econòmica i personal de Martínez i per la falta de vigilància del president de la Diputació Javier Moliner. Però ja ha arribat el moment que podem fer la canalització i depurar les aigues de Borriol», ha subratllat el diputat de Compromís. 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana