Burriana: Borriana tornar a eixir al carrer per a celebrar el 9 d'Octubre amb la histria i la cultura valenciana com a bandera


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/9/176970_105464/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/9/176970_105464/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/9/176970_105464/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 21-09-2018
Borriana tornar a eixir al carrer per a celebrar el 9 d'Octubre amb la histria i la cultura valenciana com a bandera

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, i el director de la companyia teatral Suc de Llima, Ivan Llid, han presentat en la mateixa Plaa Major de Borriana l'especial celebraci que un any ms tindr lloc en la capital de la Plana Baixa per a commemorar el 9 d'Octubre. Ha sigut el regidor Vicent Granel qui ha comenat explicant ?el total de fins a sis activitats i actes diferents que hem volgut que completen i arredonisquen la celebraci del 9 d'Octubre, entre les quals podrem gaudir de concerts, teatre, dansa i, com no podia ser d'una altra forma, espectacles en ple carrer?. A continuaci, ha sigut el director de la companyia de teatre Suc de Llima, qui s'ha encarregat de donar els detalls sobre la ?Desfilada del 9 d'Octubre?, que en aquesta ocasi tindr novetats que se sumaran a la cercavila tradicional de l'Associaic de Gegants i Cabuts, la banda de msica de la Filharmnica, el Grup de Danses L'Arenilla o la Colla de Dolainers i Tabaleters de Borriana. Segons ha detallat Llid ?es tracta de sumar a la ja tradicional Desfilada la teatralitzaci de la coneguda Conquesta de Jaume I, posant l'accent principalment en la importncia de Borriana dins d'eixe moment histric, ja que la ciutat va ser el lloc clau dins de la primera fase de la Conquesta que acabaria en la ciutat de Valncia?. Llid ha afegit que ?a travs de la simbologia teatral donar a conixer aqueixa part de la histria de la ciutat, la d'una terra frtil i tan propera al mar, i en la qual fins i tot podem anunciar que el mateix Jaume I estar present en la Cercavila que finalitzar en la mateixa plaa de la Merc?.
Finalment, el regidor de Cultura, tamb ha recordat la totalitat de la programaci que completa el gran dia de la Desfilada del 9 d'Octubre, ja que el mateix dia 1 d'octubre s'obrir en el CMC La Merc la mostra ?El valenci al cinema? que reivindica la normalitat de poder gaudir de continguts audiovisuals en la llengua prpia. Tan sol tres dies desprs s'inaugurar la mostra ?La memria del Sabor? del borrianenc Joan Gar en el mateix CMC La Merc, i a travs de la quin es pot conixer la tradici gastronmica tant de Borriana com del conjunt de les terres valencianes?. Segons ha volgut remarcar Granel, ?les dues obres de teatre que incloem en la programaci sn tamb dues dels plats forts de la programaci, ja que tant la representaci de ?Pels Pls? de la companyia Imprebs del diumenge dia 7, com la de ?Muler? de Maduixa Teatre i que tamb tindr lloc en el Teatre Pay el mateix dia 9 d'Octubre, sn dues obres de primer nivell i ms que reconegudes a nivell estatal?. Finalment, tamb s'ha incls en aquesta programaci especial la celebraci del concert de el ?cantaor? Jonatan Penalba, que tindr lloc en el Pay el diumenge dia 28 d'octubre. Tal com ha volgut resumir Granel, ?hem volgut que la gent de Borriana torne a eixir al carrer, a gaudir de tot tipus d'expressions culturals amb la nostra llengua com a base, i que una vegada ms el dia de tots els valencians i valencianes torne a tenir el carcter reivindicatiu i de normalitzaci de l's del valenci tamb en la nostra ciutat?.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana