Burriana: 2.000 persones clamen per la dignitat del llaurador i la defensa de la citricultura en una manifestaci massiva a Borriana


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/5_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/6_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/7_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/8_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/1/181191_108973/9_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 21-01-2019
2.000 persones clamen per la dignitat del llaurador i la defensa de la citricultura en una manifestaci massiva a Borriana

La manifestaci celebrada en la capital de la Plana Baixa aconsegueix unir als diferents treballadors i treballadores del sector per a reclamar ?la fi del tracte desigual per a la taronja valenciana a Europa?



?El llaurador valenci exigix a Europa el respecte i la dignitat que el nostre treball mereix?. Aix resava la pancarta que ha obert la manifestaci convocada per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i totes aquelles associacions i col?lectius del sector citrcola, aix com el propi Ajuntament de la ciutat, els representants de la qual tamb s'han sumat a la marxa que ha recorregut els principals carrers del centre de la ciutat fins a desembocar en la Plaa Major, on la imatge de milers de persones clamant per un tracte just a la taronja valenciana ha sigut la ms cridanera. A les set i mitja de la vesprada, i en la plaa Generalitat estava convocada la ciutadania de Borriana, que ja el passat 18 de desembre i en la primera de les concentracions per un futur per al sector citrcola va acudir a la trucada, i que en aquesta ocasi encara ha sigut ms nombrosa i multitudinria. Aix, a les huit en punt arrancava una manifestaci que ha passat per L'Escorredor, El Raval, el Pla i el carrer Major on un dels crits i proclames ms repetit ha sigut tan simple com ?taronja valenciana? en referncia als acords de la Uni Europea amb els pasos del sud d'frica que estan ofegant al sector en terres valencianes, especialment als i les agricultores, que en aquesta ltima campanya han hagut d'abandonar fins i tot la fruita en el propi arbre degut als preus irrisoris que el mercat actual els ofereix.
A l'arribada a la plaa Major, la mateixa Cooperativa Agrcola Sant Josep de Borriana oferia suc de taronja a tots i totes les assistents, mentre en el centre de la plaa es podia contemplar la intervenci artstica reivindicativa realitzada per l'artista local Juan Por i en la qual es reprodua l'actual situaci del camp valenci, i especialment de la taronja a les comarques de la Plana. Un hort convertit en cementeri i en el qual un taronger totalment sec recorda la imatge actual de molts camps de Borriana i les localitats venes. Han sigut els propis agricultors els qui han llegit el manifest acordat per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i en el qual han tornat a insistir en la necessitat de ?modificar l'acord signat amb Sud-frica, aplicar immediatament la clusula de salvaguarda i exigir les mxima cauteles i controls als productes importats, aix com la reciprocitat en les produccions de pasos tercers?, per a acabar tamb reclamant el compliment de la Llei de la cadena alimentria i les ajudes directes als productors afectats?. Per part seua, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, tamb s'ha dirigit a les centenars de persones concentrades en la plaa Major per a recordar que ?s inadmissible l'actual desequilibri entre la distribuci i la renda percebuda pel productor? i a ms ha afegit que ?la voluntat poltica i convicci en el sector agrari per part del Consell est evidenciant-se d'una manera contundent i ferma i ens consta que ja s'est treballant en quatre lnies amb carcter d'urgncia, entre les quals destaquen la posada en marxa d'una campanya de foment de consum de ctrics valencians en els mercats internacionals, obrir la possibilitat de lnies de bonificaci de crdit per als agricultors que ho necessiten, aix com abordar les ajudes mnimes de fins a 15.000 euros per a aquells que tinguen prdues?. Al seu costat, el regidor d'Agricultura, Vicent Garcia, tamb ha volgut manifestar que ?ara ja sabem el que ha suposat l'acord de la Uni Europea amb els pasos del sud d'frica per als nostres agricultors, aix que continuarem exigint al govern espanyol que ens tinga en compte, que no ens torne a utilitzar com a moneda de canvi, i que force ja l'aplicaci de la clusula de salvaguarda, no a l'octubre com diu el Ministre, que el faa ja!?. Aix, amb una forta ovaci per al propi sector de la citricultura es tancava una manifestaci que a Borriana ha suposat una de les mobilitzacions ciutadanes ms massives que es recorden en molts anys en la capital de la Plana Baixa.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana