Cabanes: Cabanes conclou el cicle de les ermites amb un concert de Jonatan Penalba destinat a traure fons per finançar la restauració de la porta de les Santes


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/10/164779_95271/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Cabanes | General | 31-10-2017
Cabanes conclou el cicle de les ermites amb un concert de Jonatan Penalba destinat a traure fons per finançar la restauració de la porta de les Santes

El regidor de Cultura de Cabanes, Carles Mulet, ha anunciat avui el tercer i últim dels concerts a les ermites del terme municipal de Cabanes, que tindrà lloc este dissabte dia 4 a les 5 de la vesprada l'ermita de les Santes.
Després d'altres actuacions a l'ermita del Calvari i a l'esglèsia fortalesa d'Albalat, ara li toca a la que és el recinte sagrat més emblemàtic del poble, l'ermita de les Santes.
El concert triat per a aquesta ocasió és el cantaor valencià revelació, Jonatan Penalba, una de les veus més potents i clares del nou panorama del cant valencià, el qual alterna cançons populars, cant d'estil i un divers i ric repertori tradicional

https://www.youtube.com/watch?v=0JmhvKd1hmE
Tal i com s'ha explicat des de l'ajuntament, en aquesta ocasió es posarà una entrada voluntària a partir de tres euros per recaptar diners per finançar la recent restauració del llautó de la porta de l'ermita que ha hagut de ser restaurada per actes vandàlics " la parròquia sempre ha estat receptiva amb la nostra intenció d'obrir el patrimoni als actes culturals i turístics, i pel al gaudiment de tots i totes, i ara ha col·laborat desinteressadament també en el cicle de concerts a les ermites, per això pensem que toca instar a la solidaritat veïnal per fer front a part del cost d'aquesta restauració. Tot i això, aquesta entrada serà sols voluntària, l'accés serà lliure per a quin no vulga o puga pagar aquest import"

Mulet ha explicat que a més de dur al poble una de les veus més interessants de la música en valencià, es pretén potenciar al màxim com reclam el patrimoni arquitectònic de Cabanes i el seu terme. " Tothom sap que aquesta ermita és la més important del poble. Es calcula que es va edificar al 1340, i des d'aleshores s'han celebrat romeries, encara que la primera està datada en 1611, aquest ermita està dedicada a les Santes Santa Llúcia i Santa Àgueda, i guarda la imatge de la Mare de Déu del Bon Succés o de les Santes, patrona del municipi. Té un valor religiós i tradicional molt gran, però també paisatgístic i ambiental, al ser el lloc més espectacular del Parc Natural del Desert de les Palmes"


El complex que forma l'ermitori és extens i disposa de molts i diversos edificis, com ara l'ermita, la casa-hostatgeria, o la casa de l'ermità. Tots aquests edificis estan construïts de paredat sense lluir i amb coberta de teules. Davant de les edificacions es pot contemplar una font de pedra, així com una bassa per les aigües. El més significatiu del conjunt és, possiblement el pòrtic i la portada de pedra de l'accés lateral, d'estil toscà, que té sobre dues fornícules idèntiques, amb portes de fusta llaurada en arc de mig punt, per a les imatges de les santes.[ La façana acaba amb espadanya de pedra amb teulada i espai per a dues campanes. En la façana pot distingir-se una inscripció en la pedra: "

Es tracta d'una ermita d'una sola nau d'uns 15 metres de longitud i 8 d'amplada. Presenta cor alt, sagristies a banda i banda de la capçalera i volta de creueria amb dos arcs perpanys, que exteriorment presenten uns contraforts que formen el pòrtic d'accés.
A la part dreta s'alça la capella de la Mare de Déu del Bon Succés, amb una imatge que no és l'original, la qual va desaparèixer el 1936. A l'altar major es poden contemplar les imatges de les Santes Àgata i Llúcia, de les quals es té també relíquies

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana