Castelló: Castelló inicia les obres de consolidació i posada en valor del Castell Vell


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/3/155452_89152/1_M1.jpg
Publicidad
Fotografia /Galeria/2017/3/155452_89152/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/3/155452_89152/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 16-03-2017
Castelló inicia les obres de consolidació i posada en valor del Castell Vell

Les obres, que s'executaran en deu mesos, suposen una inversió de més de 500.000 euros i permetran donar a conèixer el valor històric i constructiu d'aquest enclavament

L'Ajuntament de Castelló ha iniciat les obres d'execució del tancament per a seguretat del primer i segon recintes, centre d'interpretació i posada en valor de l'espai del Castell Vell, unes obres que formen part del primer bloc d'inversions financerament sostenibles que el consistori està executant amb els romanents del pressupost de 2015. Les obres del Castell Vell s'han adjudicat per un import de 511.60 euros a l'empresa Cyrespa i el termini d'execució és de deu mesos. L'alcaldessa, Amparo Marco, ha visitat les obres al costat de la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, el cronista de la ciutat, Antonio Gascó, tècnics municipals i arquitectes de l'empresa i de la direcció de l'obra.

L'actuació consisteix en la millora de la seguretat de les zones que es van a condicionar per a ser visitades, consistents en l'aixecament d'ampits i/o murs, el recreixement de murs de tancament dels recintes i el tancament de diverses zones per les quals actualment s'accedeix sense control. I, paral·lelament, la posada en valor del monument mitjançant la creació d'itineraris didàctics i la construcció d'un centre d'interpretació. Finalment, també es procedirà a traure a la llum les restes arqueològiques de la alcassaba, zona que es presumeix subministrarà valuosa informació i incrementarà l'interès històric del monument.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha explicat que l'objectiu final d'aquestes obres, que s'emmarquen en el desenvolupament del Pla Director del Castell Vell i Ermitori de la Magdalena aprovat en el seu moment per l'Ajuntament de Castelló, és “donar a aquest recinte defensiu un aprofitament com a ruïna arqueològica”. Ruiz ha indicat que es tracta de “una actuació rigorosa, respectuosa amb el passat i conscient que es tracta d'un llegat que hem de donar a conèixer i gaudir, garantint, alhora, la seua conservació i el seu futur”. En aquest sentit ha destacat la creació d'itineraris didàctics i la construcció d'un centre d'interpretació amb les dotacions necessàries per a facilitar l'arribada de visitants, “que per fi podran conèixer el valor històric i constructiu d'aquest enclavament”.

Per la seua banda l'alcaldessa, Amparo Marco, ha posat l'accent en la importància que té aquest enclavament per a la nostra ciutat, “tant pel seu valor històric com pel valor simbòlic que té per al poble de Castelló”. Marco ha explicat que per al Govern Local és una prioritat absoluta promocionar el patrimoni cultural com a factor de desenvolupament i enriquiment. “Volem obrir aquest enclavament a la ciutadania, perquè els nostres veïns i veïnes puguen visitar-ho i conèixer el lloc on va començar la història de la nostra ciutat fa set segles” ha afirmat.

Cal recordar que l'any passat van finalitzar les obres del tancament del primer recinte i la consolidació dels llenços i torres de l'Oest, amb una inversió de més de 275.000 euros. Una actuació que se suma a una sèrie de projectes de restauració i consolidació de llenços, torres, muralles i annexos que s'han anat executant des que en 1997 la Direcció general de Patrimoni Artístic declarara es Castell Vell de la Magdalena com Bé d'Interès Cultural, convertint-se en el primer castell de la província amb aquesta declaració. Les primeres intervencions es van iniciar l'any 2000 amb l'objectiu de protegir les restes arqueològiques i recuperar la fortalesa d'origen musulmà, que compta amb una disposició en forma escalonada, adaptada a la forma del turó de l'ermita de la Magdalena.