Castelló: ‘Castelló Educa’ oferirà sis itineraris culturals per a conèixer la història de la ciutat


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 17-03-2017
 

Les jornades de ‘Castelló Educa’ comptaran amb un primer dia dedicat als itineraris culturals que tindran lloc per tota la ciutat. Un total de sis itineraris entre els quals els participants en les jornades podran triar: Castelló Medieval, Castelló Modernista, 100 anys de Ribalta, Castelló Republicà, Castelló Llaurador i ‘La memòria dels objectes’.

L'itinerari de Castelló Medieval, guiat per Miquel Gómez, eixirà des de la Plaça
Hernán Cortés el dijous 30 de març a les 18.00 hores i explicarà el Castelló des del segle XIII fins al XVI, on es podran veure algunes de les restes de la ciutat medieval, començant per la maqueta de la vila damunt de la Torre del Migdia, en la plaça Hernán Cortés.

L'itinerari Castelló Modernista, guiat per Toni Royo, recorre els últims anys del segle XIX i les primeres dècades del XX, on l'art modernista va tenir una important presència a Castelló, ja que el boom de la taronja i els beneficis de la capitalitat provincial van generar l'aparició de nous grups socials que van voler construir-se nous edificis a la moda. Aquest itinerari eixirà a les 18.00 hores des de la Plaça de la Independència (Farola).

Per la seua banda, hi haurà un altre itinerari que partirà des de l'IES Ribalta a les 18.30 hores que recorrerà els 100 anys de l'institut a través de les principals dependències del mateix, com els laboratoris, la sala d'actes, o el museu de ciències naturals.

L'itinerari del Castelló Republicà, guiat per Joan Miquel Palomar, eixirà des del Templet del Passeig Ribalta a les 17.00 hores i serà un passeig tranquil per la ciutat, observant els edificis i detalls arquitectònics, admirant façanes d'estètica preciosista i balconades de ferro caragolat, restes del patrimoni arquitectònic i cultural de la II República i la Guerra Civil.

De la mà de Pili Escuder podrem conèixer la importància del desenvolupament del món llaurador del segle XVIII al segle XIX. L'itinerari eixirà des de la Plaça de la Olivera a les 18.00 hores i recorrerà els carrers Sant Tomás, Santa Bàrbara, Plaça Isabel la Catòlica, Sant Félix, Palmeretes, María Agustina, Església de Sant Miquel i Plaça Santa Clara.

Finalment, es podrà realitzar una visita al Museu Etnològic, guiada per Marc Ribera, titulada ‘La memòria dels objectes’, que tractarà d'establir un paral·lelisme entre els objectes del museu i els objectes quotidians. L'activitat se centra fonamentalment en dos aspectes sobre la memòria: la que usa l'espectador quan interpreta un objecte i la memòria com a testimoniatge d'un llegat que evoca el mateix objecte.

A més, per a finalitzar aquesta primera jornada de ‘Castelló Educa’, tots els
itineraris acabaran a les 20.00 hores en la Plaça Santa Clara on es realitzarà un bureo amb l'actuació de la Unió Musical del Grau i la Federació de Grups Folklòrics de Castelló.