Castelló: Marco defensa la quota de pesca de sardina a Castelló davant el possible veto de la UE


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/12/166537_96772/1_M1.jpg
Publicidad
Fotografia /Galeria/2017/12/166537_96772/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 12-12-2017
Marco defensa la quota de pesca de sardina a Castelló davant el possible veto de la UE

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, reclama al Ministeri d'Agricultura i Pesca que defense al sector pesquer de Castelló davant la Unió Europea i, en eixe sentit, reivindica el manteniment de la quota de pesca de sardina per a les barques del litoral castellonenc a partir de 2018. “La confraria de Sant Pere porta molt anys desenvolupant una pesca sostenible i contribuint a la regeneració dels caladors”, exposa, “per la qual cosa no té sentit que se'ls penalitze de forma indiscriminada”.
“La pesca és un sector estratègic per al Grau i des del Govern municipal volem deixar clar el nostre recolzament a la confraria i als pescadors de Castelló”, indica Marco. A la seua manera de veure, la prohibició de les captures causaria un dany econòmic a la flota castellonenca i tindria efectes en l'increment de la desocupació en un sector com el pesquer que ja ha patit en els últims anys les conseqüències de la crisi.
L'alcaldessa de Castelló comparteix la “incertesa” i la “preocupació” que ha expressat la confraria de pescadors davant el possible veto europeu a la sardina. La quota de la pesca de sardina en la península ibèrica és un dels principals assumptes que aborda el Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea, que s'ha reunit a Brussel•les. Encara que el Consell analitza la pesca del lluç, el sorell, l'escamarlà o l'anguila, la sardina ha sigut l'absoluta protagonista, després que el Consell Internacional per a l'Exploració del Mar aconsellara prohibir totalment la seua captura durant 2018.
L'escassesa de sardina en tota la UE ha portat a aquest organisme científic a plantejar la prohibició de la pesquera de sardina per a permetre la reproducció de l'espècie. Entre les propostes plantejades està la de deixar de pescar sardina durant 15 anys per a donar temps a l'espècie a recuperar-se. La decisió afectaria especialment a les flotes de Portugal i Espanya, que han signat una carta conjunta en la qual defensen un pla de gestió davant la Comissió Europea, amb l'objectiu de mantenir l'activitat pesquera.
Els armadors de Castelló porten anys plantejant proposades per a regular la captura de peix blau. Entre les iniciatives que s'han exposat per a evitar el veto estan les de l'augment de la talla mínima per a sardina i aladroc, la reducció de les quotes de captura per vaixell, per sota dels límits actuals, que ja s’autorregula per sota del màxim legal, les vedes biològiques i la reducció de les xarxes.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana