Castelló: Castelló distingeix a Carme Barceló i Benjamí Barberá com a Valencians de l’Any en la seua 50 edició


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 10-10-2018
 

L'Ajuntament de Castelló ha commemorat el 9 d’Octubre amb el cercaviles de les tres cultures en el qual han participat l'Associació Cultural l’Aljama, Moros d’Alqueria i Els Cavallers de la Conquesta; el concert de la Banda Municipal en la plaça Major i el lliurament dels premis Valencià de l’*Any, en un acte institucional en el qual s'ha reconegut a Carme Barceló Torres i Benjamí Barberá Miralles pel foment i la dignificació del patrimoni cultural i dels senyals d'identitat pròpies just l'any en què es compleix la 50 edició del lliurament d'aquests guardons d'a càrrec de la Fundació Huguet. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que es “tracta d'un acte senzill, però amb molta estima i ple de valors d'identitat” mentre que el regidor i president de la Fundació Huguet, Ignasi Garcia, ha destacat el “treball incansable” dels dos premiats.
La primera edil ha traslladat la seua sincera enhorabona als dos guardonats i ha destacat la labor que els ha fet mereixedors d'aquesta distinció. De Carme Barceló ha destacat el rigor científic de la seua obra i la seua trajectòria universitària en el camp de la recerca arabista: “Un treball dedicat a estudiar i aprofundir en una matèria complicada, desconeguda però amb molt que veuen amb els nostres orígens com arreplega la publicació ‘Toponímia aràbica del País Valencià: alquerías i castells”.
Marco ha fet seues les paraules del propi Benjamí Barberá per a presentar-ho com “un senzill masover de les Coves, mestre jubilat d'escola, autodidacta i que ha dedicat part de la seua trajectòria investigadora a la tasca de recuperació del patrimoni industrial dels molins, testimonis d'un passat gloriós i valuós per a l'economia dels nostres avantpassats en una època no gaire llunyana”.
L'alcaldessa ha reconegut compartir amb tots dos guardonats “la vostra passió, estima i orgull de pertinença a la nostra terra perquè és la mateixa que té el poble de Castelló cada 8 de setembre quan celebra el seu aniversari” i que enguany ha complit el seu 767 aniversari. “767 anys d'història en els quals una ciutat, una societat, un poble han sigut fidels als seus orígens i mai han perdut de vista el seu passat i la seua història per a així poder construir el seu futur”.
Precisament, Amparo Marco ha destacat que la celebració del 9 d’Octubre “és un dia per a expressar les nostres aspiracions, els nostres anhels i la nostra vocació de prosperitat i reivindicar els millors valors de les castellonenques i els castellonencs”. Aquest acte de lliurament dels premis Valencià de l’Any “és un reconeixement al treball de foment i dignificació del que és nostre, de la nostra cultura i del nostre sentiment d'identitat i d'orgull de ciutat”.
Per la seua banda, el president de la Fundació Huguet, Ignasi García, ha subratllat: “Més que l'enhorabona, volem donar-vos les gràcies. Gràcies pel vostre treball incansable, per la vostra recerca rigorosa, per la passió en els vostres estudis, que ens ajuden a entendre millor qui som i d'on venim, perquè només sabent-ho, tenim futur com a poble”.
Garcia ha tancat la seua intervenció recordant que “a Castelló celebrem el 9 d’Octubre amb música, tradició, història, i premiant, la recerca i la ciència. I cree, que aquesta forma de celebrar la nostra festa, és la millor representació del poble que aspirem a ser”. 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana