Diputación CS: Compromís demana a la Diputació que coordine les ajudes de l'IDAE per a la renovació de l'enllumenat municipal en els pobles de menys de 20.000 habitants


 
La Plana al Dia | Diputación CS | General | 20-04-2017
 

Compromís ha demanat a la Diputació que articule un mecanisme perquè els municipis de menys de 20.000 habitants puguin beneficiar dels ajudes per a la renovació de les instal·lacions d'enllumenat exterior municipal que atorga l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), dependent del Ministeri d'Indústria.
Segons el portaveu de la coalició a la Diputació, Xavier Trenco, "es tracta d'unes ajudes molt avantatjoses per als ajuntaments ja que es tracta de préstecs del cent per cent, sense interessos i amb un any de carència, i amb quantitats que van des els quatre milions fins als tres-cents mil euros". Precisament, aquest és el principal obstacle d'aquesta línia de crèdit: que la quantia mínima que es pot sol·licitar és de 300.000 euros, "una xifra que difícilment poden gestionar els pobles més menuts, que són la majoria a Castelló", ha manifestat Trenco. Però la mateixa convocatòria de subvencions estableix que, en aquelles actuacions de quantia inferior a 300.000 euros, hauran de tramitar-se de forma agrupada amb un altre o altres sol·licitants "i se gestionades a través d'una diputació o entitat equivalent, que és per al que de veritat haurien de servir aquest tipus d'institucions provincials", ha subratllat Trenco. "Són subvencions molt importants, que poden contribuir decisivament a l'estalvi econòmic i energètic dels municipis. Però, lamentablement es perden perquè ningú informa que existeixen. I això que el president de la Diputació i el ministre del ram són del mateix partit", ha criticat el diputat de Compromís.
La finalitat dels ajuts és incentivar i promoure la realització d'actuacions en el sector d'enllumenat exterior municipal perquè reduïsquen les emissions de diòxid de carboni, mitjançant l'execució de projectes d'estalvi i eficiència energètica. "És un objectiu que està en harmonia amb els plantejaments de sostenibilitat i eficiència energètica que propugna Compromís. Hi ha municipis que s'han queixat que l'any passat no van poder optar a les ajudes del Ministeri. Esperem que ara la Diputació siga capaç de gestionar-les", ha conclòs Trenco.