Els Ports: Trenco: «Compromís col·labora en aquesta jornada perquè aposta per la ramaderia extensiva com a sector econòmic i de prevenció d'incendis forestals


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/5/157317_90297/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/5/157317_90297/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Els Ports | General | 09-05-2017
Trenco: «Compromís col·labora en aquesta jornada perquè aposta per la ramaderia extensiva com a sector econòmic i de prevenció d'incendis forestals

La jornada es farà el 2 de juny a la Tinença de Benifassà i comptarà amb experts i experiències d'altres Comunitats Autònomes
«L' única alternativa per evitar el despoblament de l'interior de les nostres comarques és la reactivació econòmica perquè si no, els pobles es moren». Així s'ha pronunciat el portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, Xavier Trenco, en la presentació de la jornada sobre ramaderia extensiva i espais naturals que es farà el 2 de juny a la Tinença de Benifassà. «El treball de Compromís a la Diputació té com a línia prioritària el món rural, amb iniciatives com aquesta en la qual col·laborem perquè pensem que és la nostra obligació com a representants polítics: contribuir a oferir oportunitats a tots els veïns, visquen o visquen», ha subratllat Trenco. Segons el diputat de Compromís, la Diputació «hauria de sumar esforços junt a la resta d'administracions per explotar la diversitat de recursos que té l'interior de les comarques de Castelló; en concret, la ramaderia com a sector econòmic i com un sector que ajudaria al manteniment del bosc i la prevenció d'incendis forestals. Vam tindre una oportunitat que vam perdre en la granja d'Ares, que era de la Diputació. Ara proposarem un pla d'actuació pública amb la concessionària de la explotació en lloc de la privatització». Per al diputat provincial, la granja d'Ares «era una magnífica oportunitat per obrir noves vies d'actuacions, com fer una escola de pastors, o n altre tipus d'iniciatives que contribuïsquen a l'aprofitament integral i sostenible dels espais naturals». En aquest sentit, Trenco ha recordat que la iniciativa de la jornada «ha eixit de les pròpies organitzacions i associacions, i en Compromís el que fem és donar suport».
Per la seua part, la diputada i portaveu d'Agricultura a les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha insistit que les jornades de la Tinença «són el principi d'altres actuacions que es faran més endavant» i ha recordat que des de Compromís «s'han impulsat ja diverses iniciatives en este sentit, com ara la posada en marxa d'una escola de pastors per animar al relleu generacional, entre d'altres objectius; i un altra, que vam presentar en març, que és la prevenció d'incendis mitjançant la ramaderia extensiva».

Tots dos han coincidit en afirmar que cal ajudar a aquests sectors productius o, almenys, «no posar-los entrebancs perquè són sectors econòmics de futur i no de passat, com alguns volen fer-nos creure».
La jornada es farà el 2 de juny a la Tinença de Benifassà i comptarà amb experts ( i experiències) d'altres Comunitats Autònomes, com ara el coordinador de RAPCA, Rogelio Jiménez, o Ferran Pauné, que abordarà el balanç de 10 anys de pastura extensiva per a la prevenció d'incendis a Catalunya. De la Conselleria acudirà Delia Álvarez, que és la Directora General de Prevenció d'Incendis Forestals.
La presentació d'aquesta jornada ha comptat amb la presència del ramader David Cosa, el qual ha explicat als diputats les dificultats que té per a poder portar endavant el seu ofici.