Els Ports: Gran èxit del II Festival Portsxinel·la als Ports


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/4/171095_100436/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171095_100436/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171095_100436/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171095_100436/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Els Ports | General | 11-04-2018
Gran èxit del II Festival Portsxinel·la als Ports

El Festival Portsxinel·la ha multiplicat el seu èxit d'acceptació en aquesta segona edició en relació a la celebrada el passat any. Si l'estrena en 2017 d'aquesta mostra de teatre de titelles ja va obtenir una molt bona resposta per part del públic, enguany el nombre d'assistents ha sigut molt major al llarg de les vuit jornades desenvolupades en deu localitats de la comarca castellonenca dels Ports entre el 30 de març i l'1 d'abril i entre el 5 i el 8 d'aquest mes. Villores, Vilafranca, La Mata, Olocau del Rei, Castell de Cabres, Morella, la Todolella, Forcall, Castellfort i Cinctorres han sigut les seus i altres localitats de la comarca ja han mostrat el seu desig d'unir-se a aquesta iniciativa sorgida des d'Eclíptica D'Art i Viu Els Ports, amb el suport de la Diputació Provincial de Castelló i els ajuntaments d'aquestes poblacions.

Portsxinel·la ha unit turisme i cultura en unes dates especials, Setmana Santa, en les quals augmenta la població en aquestes belles localitats dels Ports. Una bona oportunitat per a visitar la comarca i delectar-se amb diferents representacions, tallers i exposicions de teatre de titelles. Una fòrmula que ha agradat i ha provocat que per la ruta de Portsxinel·la s'haja produït un cridaner trànsit d'espectadors per a presenciar les obres i, al temps, beneficiar als establiments de les localitats.

En pobles com Olocau del Rei mostraven la seua sorpresa en comprovar que molts dels qui van acudir a la trucada de Portsxinel·la eren de fora de la localitat, aprofitant la cita amb el teatre per a conèixer o retrobar-se amb la zona. Una característica repetida va ser comprovar que uns quants espectadors acudien a diferents poblacions per a seguir la programació al llarg de les dues setmanes.

Públic de totes les edats, registrant-se una gran participació infantil en el taller conduït per la companyia colombiana LaPinzón a Cinctorres o en les visites guiades per Xarop Teatre en La Mata en l'exposició de titelles, així com en la Mostra Escolar de CRA Celumbres a Vilafranca.

En quant a les obres es va poder contemplar una gran varietat de tècniques, des del gran format a l'ús d'ombres, passant per la clàssica polichinela italiana o l'antiga tècnica japonesa kamishibai, mostrant-les a pocs metres dels espectadors, qui també han tingut el seu protagonisme en les diferents representacions i després d'elles, interessant-se per qüestions relacionades amb les obres que acabaven de gaudir.

Aquesta segona edició de Portsxinel·la, amb caràcter internacional, ha comptat amb la participació de les companyies La Pinzón (Colòmbia) i La Bottega Teatrale (Itàlia). Al costat d'elles, La Pantomima, Pengim Penjam Titelles i L'Invisible Titelles (Catalunya), A la Sombrita Teatro (Andalusia), Títeres Sin Cabeza (Aragó) i les castellonenques Teatre de la Resistència i Xarop Teatre, a més del CRA (Centre Rural Agrupat) Celumbres. Una curiositat és que alguns espectadors s'han convertit en fans de companyies, desplaçant-se fins a on actuaven.

Ja es pensa en la tercera edició, amb més activitats i més pobles.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana