Els Ports: Morella beneeix el panoli de Sant Antoni


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2020/1/192325_118478/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192325_118478/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192325_118478/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Els Ports | General | 16-01-2020
Morella beneeix el panoli de Sant Antoni

La Ciutat de Morella du a terme avui dijous la benedicci del panoli de Sant Antoni, el darrer dels actes previs a la celebraci de la Santantonada que comenar dem divendres a la nit. Amb la presncia dels Majorals organitzadors de la festa, les autoritats i convidats dels organitzadors, sha procedit a la benedicci de les casquetes o ferradures amb confitura de carabassa, els rotllets i les coquetes de panoli, un dol tpic dels Sant Antonis darreu de la comarca dels Ports fet amb farina, oli, sucre i aiguardent, a ms a ms del farcit de confitura en algunes de les peces. Lacte ha tingut lloc a la Casa Confraria de la localitat.

Desprs de lentrada de la Brosta el dissabte passat, les dos jornades dedicades pels Majorals a pastar lesmentat panoli al forn i avui amb la benedicci del mateix, culminen els actes ms ntims per entranyables per als seus protagonistes, la majoralia, que precedeixen al Sant Antoni morell. Dem divendres, a la Plaa de Sant Miquel es procedir a la construcci de la Barraca que cremar per la nit una vegada conclosa la representaci de la Vida del Sant que tindr lloc a la porta dels Apstols de lArxiprestal, a les 20h. de dem. Acabada la representaci, Sant Antoni acompanyat de Morondo ser dut fins a la plaa de Sant Miquel pels dimonis i tota la cort infernal on seran simblicament cremats a la foguera que illuminar i calfar la gelada nit morellana.

Els actes del divendres a la nit acabaran amb lEstudiantina a la mitja nit i, posteriorment, les tradicionals Albaes. El dissabte al mat es celebrar la Missa i Process i, una vegada finalitzades, el Retaule de les Grupes i la Benedicci dels animals. Per al dissabte a la vesprada queda un dels actes ms populars i esperats del Sant Antoni a Morella: la representaci del Contrabando amb la llaur i la sembr, el mondongo, lagostera i la Cucafera. Els actes estaran amenitzats per la Colla de Dolainers, la Rondalla de Morella i lAssociaci Musical Mestre Candel. Un sopar de germanor i un ball popular a lEspai Firal posaran el punt i final als actes de dissabte.

Programaci dactes de Sant Antoni a Morella
El divendres, 17 de gener comena la jornada amb la vestida de la barraca a la plaa de Sant Miquel. A la vesprada, a les 20.00 hores comena la pujada dels diables de la maa i la Cucafera des de la Casa la Confraria fins a la plaa de lesglsia. A continuaci es representa la Vida del Sant i Santanton des de la plaa de lesglsia fins a Sant Miquel on tindr lloc la Crem de la barraca. Desprs, es podr torrar carn a les brases de la barraca.
El dissabte s el dia que concentra ms activitats del Sant Antoni. A partir de les 00.00 hores la tradicional Estudiantina amb la Rondalla de Morella i degustaci del panoli i a les 02.00 hores, tradicionals albades pels carrers de la ciutat. A les 10.00 hores, despert a crrec dels Gaiteros de Morella. A les 10.30 hores, pujada del Sant des de la Confraria fins a la Baslica Arxiprestal. A les 11.00 hores, Missa baturra predicada per Mossn Jos ngel Pitarch. En finalitzar, Baixada del Sant i repartiment de panoli. A les 13.00 hores, retaule amb la participaci de les Grupes i lAssociaci Musical Mestre Candel i la benedicci dels animals. A les 16.30 hores, representaci del Contrabando, la Sembr i la Llaur, la Gostera i el Mondongo. A la nit, sopar de germanor a lEspai Firal amb orquestra i discombil.
El diumenge a les 11.30 hores, missa en honor als confrares i majorals que ens han deixat.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana