l'Alcalatén: Betlem de Costur


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/12/166698_96902/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/12/166698_96902/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/12/166698_96902/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/12/166698_96902/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/12/166698_96902/5_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcalatén | General | 15-12-2017
Betlem de Costur

L'AC La Fontanella els dóna la benvinguda a la XXI representació d'El Betlem a Costur, d'Alicia Pastor Moliner, una representació teatral al voltant del naixement de Jesús, ambientada en la història i tradicions del nostre poble i de la comarca.


Com cada any volem omplir els vostres cors d'eixe esperit nadalenc que ens fa oblidar rancors, que ens reconcilia amb els familiars i els amics, amb el món, i que ens envolta de tendresa, de pau i de bones intencions. Aquests sentiments formen part de la vida de tots els que hi participen, d'una o altra manera, en la representació i reviuen des del moment en què comença a gestar-se la representació a començament del mes d'octubre. Fer créixer el diàleg amb paciència, intercanviar opinions, passar-ho bé, retrobar-nos i conversar i compartir l'amistat són alguns dels valors i els pilars sobre els quals s'edifica la nostra representació nadalenca.

Al díptic de l'any 2012 Alicia Pastor va escriure: "El Betlem a Costur és un miracle fruit de la bogeria col·lectiva d'una colla de gent il·lusionada i esperançada, responsable també, però que és capaç de continuar apostant, des de la tendresa i el bon humor, per un futur millor i més just que el present que malauradament ens toca viure". Cada any renovem, amb una força especial, aquest compromís, aquesta bogeria, entre nosaltres i amb la gent que ens ve a veure per a crear un ambient cultural viu a Costur i a l'Alcalatén, la nostra comarca.

Cada any ens retrobem els actors ja veterans, els de paper fix o ocasional, els que en fem un o més d'un, els que canvien de personatge, i les xiquetes i els xiquets, vertaders protagonistes de la festa, i el jesuset i el grup de ball i la rondalla, i les regidores i regidors, i els muntadors, i les modistes, i el cuiner i els pinxes, i les pastisseres... tots a una treballant amb un objectiu comú: fer possible El Betlem a Costur.

I el representem damunt d'un entaulat, muntat per nosaltres mateixos, on caben les nostres il·lusions i els somnis de tots i molts objectes, que més enllà de l'atrezzo, formen part de la nostra història, de la memòria del nostre poble: taules en les que van menjar els nostres avis a prop de la llar; cadires de trenilla cordades pels homes en les nits d'hivern; cabassos fets de llata amb palmes de la Bassa Roja; fanalets que van il·luminar els caçadors als paranys; espardenyes, toques i faldes que van ser la indumentària de diumenge de les nostres àvies; forcats i aixades que van pentinar la terra; forques i trills per a batre a l'era... I les músiques i els balls tan arrelats a la nostra terra, a les nostres comarques. Tots aquests elements junts donen color i vida i omplin l'escenari de moviment i de joia. Un escenari que vol ser com els betlemets que, de menuts, paràvem a casa amb la il·lusió i la màgia que acompanya la infantesa.

No pot faltar mai el record emocionat i especial per a totes i tots els que al llarg d'aquests vint-i-un anys han col·laborat en el Betlem i que ja no estan entre nosaltres. Mai oblidarem a Joan Valls, els seu treball silenciós al costat d'Alicia, la seu paraula sempre encertada, les seues fotografies improvisades i el seu somriure. Enguany volem recordar molt especialment a la tia Amparo, la molinera, que va morir a final de setembre. Ella sempre va estar disposada a contar-nos cançons, romanços, contalles... un llegat preciós que ja és història però que sempre guardarem en els nostres cors.

Els desitgem que passen una estona agradable, que gaudisquen un any més amb nosaltres i que al final ens prenguem tots junts un gotet de moscatell amb ametla torradeta.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana