l'Alcalatén: Xodos recupera l'esplendor del seu arxiu municipal del segle XIX


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/2/181995_109682/1_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcalatén | General | 11-02-2019
Xodos recupera l'esplendor del seu arxiu municipal del segle XIX

El Servei de Restauració de la Diputació entrega a l'alcalde, César Segura, sis volums del Registre Civil (1870 a 1906) i tres de Defuncions (1871 a 1885) que estaven trencats i molt deteriorats per l'ús i el pas del temps

El L'Ajuntament de Xodos, l'alcalde del qual és César Segura (PP), ha recuperat l'esplendor dels volums d'una part del seu arxiu municipal, en concret els corresponents al segle XIX, gràcies al Servei de Restauració de la Diputació de Castelló, que ha estabilitzat les pàgines danyades per l'ús i la manipulació i que ha confeccionat un sistema de protecció que permet la consulta i un correcte emmagatzematge a llarg termini. El primer edil ha volgut traslladar la seua gratitud tant al diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, com als professionals que han fet possible que els valuosos documents hagen recuperat la seua bellesa original i puguen ja romandre en lloc segur per a ser consultats pels veïns i interessats donat el seu elevat valor cultural i històric.
Han sigut els professionals del Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions, dins del Pla d'Arxius Municipals de la Diputació, els qui han propiciat aquesta restauració després de realitzar una sèrie de visites als Ajuntaments de la província per a oferir aquest servei de Restauració dels arxius municipals. En el cas concret de Xodos el Servei de Restauració ha tractat sis volums del Registre Civil corresponents als llibres de Matrimoni dels anys 1870 a 1906 i tres llibres més de Defuncions que abasten els anys 1871 a 1885. En aquests, com explica la restauradora de documents gràfics de la Diputació, Mónica Pintado, ?s'ha procedit a tractar les primeres i les últimes pàgines que estaven trencades?. ?Hem reparat els esquinçats i procedit a la reintegració del suport, confeccionant un sistema transparent i un suport rígid, més gran?, explicava l'experta.
L'alcalde de Xodos, César Segura, es volgut agrair a la Diputació i al diputat de Cultura, Vicent Sales, aquest ardu treball en part del seu arxiu municipal. ?La deterioració de les pàgines d'aquests volums era considerable i gràcies a aquest servei de Diputació hem posat en valor aquests documents que solen ser consultats tant per famílies que desitgen fer, per exemple, un arbre genealògic com per persones que desitgen investigar i aprofundir en la història de Xodos i de les seues gents i personatges?.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana