La Vall d'Uixó: Esquerra Unida, per la dignitat dels llauradors valencians


 
La Plana al Dia | La Vall d'Uixó | General | 21-01-2019
 

Esquerra Unida de la Valld'Uixó assistirà aquesta vesprada a la concentració convocada a la nostra ciutat en resposta a la crida realitzada per la Plataforma per la Dignitat dels Llauradors, a la qual s'han sumat municipis de tot el País Valencià, perquè considerem indispensable i urgent que la ciutadania isca al carrer i mostre el seu suport unánime als citricultors, exigint un posicionament clar al Governd'Espanya en front de les polítiques europees de lliure comerç.

Coneixedors d'una problemàtica que ve arrossegant-se des de fa anys, i que s'ha agreujat en els últims temps per les condicions singulars i clarament perjudicials per als interessos dels agricultors valencians, de l'ampliació dels acords comercial samb Sud-àfrica respecte a l'entrada dels seus cítrics en territorio comunitari, entenem que les reivindicacions dels productors no són només justes, sinó imprescindibles. És per això que emplacem al Govern espanyola exigir davant les autoritats europees l'aplicació de la clàusula de salvaguarda, creada per a preservar els interessos dels països membres en front de la incursió de tercers en condicions de competència desigual.

Des d'Esquerra Unida considerem que aquest aserà l'única via per a esmenar els danys d'un acord de lliure comerç que ha ignorat el més que previsible impacte que l'aprovació d'aquestes mesures anava a tindre en el camp valencià ?amb el suport dels partits nacionals espanyols com PP i PSOE.

És l'hora de reclamar al carrer,amb el màxim suport ciutadà possible, que es revertisca la solució des de la negociació política i l'exigència dels nostres drets com un país pertanyent a la Unió.

A l?hora, entenem que és imprescindible i no ajornable abordar altresqüestions que están llastrant el futurd'un sector essencial per a l'economia del País Valencià. A curt i mitjà termini els responsables governamentals autonòmics i nacionals tenen l'obligació de garantir l'obligatorietat d'uns contractes que donen suport legal a la venda de la producció i garantisquen un preu just per a l'agricultor, única peça de la cadena productiva que viu en la incerteza d'un negoci que es fa a la seua costa.

També resulta essencial i prioritari protegir els drets dels treballadors de la taronja, una problemática àmpliament denunciada i que necesita d'una intervenció decidida en la qual s'eliminen les condicions de semi exclavitud existents i conegudes en ple segle XXI en els camps valencians. De la mateixa forma que és exigible la protecció del territori contra l'especulació que està darrere de gran part de l'abandó de les explotacions citrícoles, davant l'expectativa irreal de fer negoci amb la urbanització desmesurada.

I finalment, apostem per explorar opcions que aporten un valor afegit als nostres cítrics, com el cultiu ecològic i sostenible, en front de models que fomenten les desigualtats i descuren els valors naturals, la salut i la preservació del nostre entorn.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana