Les Coves de Vinromà: Les Coves de Vinromá guanya el VI Premi Eolo a la integració rural de l'eòlica


 
La Plana al Dia | Les Coves de Vinromà | General | 19-04-2017
 

El municipi de Les Coves de Vinromá s'ha alçat amb el Premi Eolo a la integració rural de l'eòlica en la seua sisena edició per tractar-se d'un municipi modèlic en el que al desenvolupament eòlic es refereix. El jurat, reunit a Madrid el passat 28 de març, va valorar entre altres coses, la millora de la qualitat de vida dels veïns del municipi arran de l'arribada de l'eòlica i l'estreta col·laboració entre l'Ajuntament i les empreses per a açò.
Les Coves de Vinromá, municipi de 2.000 habitants l'activitat econòmica del qual ha sigut històricament agrària i ramadera, es va veure colpejat per l'última crisi econòmica a causa del tancament de les fàbriques que hi havia fins llavors, amb la consegüent immigració cap a les ciutats. En 2007, l'empresa LM Wind Power va instal·lar allí una fàbrica de pales eòliques, la qual cosa va donar un respir al municipi en crear ocupació de forma gradual i propiciar el llançament de nous serveis en la zona. Avui dona treball a 496 persones, de les quals 86 són veïns de Les Coves de Vinromá i la resta de localitats limítrofes.
Des de la construcció de la fàbrica, que va ser posteriorment ampliada, la seua col·laboració amb l'Ajuntament ha sigut constant, tant per a adequar la infraestructura de la zona (el transport de pales és complex), com per a millorar la vida dels ciutadans (organització d'activitats esportives, posada en marxa de serveis per a la conciliació de les famílies que treballen en la fàbrica, etcètera).
En la fàbrica de Les Coves de Vinromá es construeix la pala d'aerogenerador més gran del món, de 73,5 metres de longitud. Des d'allí s'exporta a través del Port de Castelló amb direcció als parcs eòlics marins del Mar del Nord (Espanya és el quart exportador del món d'aerogeneradors). D'aquesta manera, el municipi és escenari també de la importància de l'I+D eòlica.
La província de Castelló té un total de 586,55 MW de potència eòlica instal·lada repartits en 16 parcs. La Comunitat Valenciana compta amb 1.189 MW i 38 parcs. És la setena comunitat autònoma amb més potència eòlica instal·lada en el seu territori i representa el 5,17% del total a Espanya. La fàbrica de Les Coves de Vinromá és un dels 210 centres de fabricació eòlics d'Espanya que, en estar situats en 12 de les 17 comunitats autònomes, suposen un important efecte tractor per a les economies locals i autonòmiques.
L'Associació Empresarial Eòlica (AEE) es traslladarà al municipi de Les Coves de Vinromà el Dia Mundial del Vent, el 15 de juny, per a fer el lliurament del guardó, que consisteix en un vídeo sobre la vida en el poble i la integració de l'eòlica en la comunitat. AEE és la veu del sector eòlic a Espanya. Amb prop de 200 empreses associades, representa a més del 90% del sector a Espanya,
NOTA DE PREMSA Ajuntament de Les Coves de Vinromà
promou l'ús de l'energia eòlica, representa i defensa els interessos del sector. Des de 2012 concedeix el Premi Eolo a la Integració Rural de l'Eòlica. En anys anteriors, els guanyadors van ser Lubián (Zamora), Xermade (Lugo), Fuendetodos (Saragossa), Falces (Navarra) i Medina Sidonia (Cadis).
L'alcaldessa de Les Coves de Vinromà, Mònica Nos, ha assenyalat que “les administracions tenim la responsabilitat de crear condicions que possibiliten el creixement econòmic i d'apostar per sectors de futur com el de les renovables. Aquesta convicció ha portat a l'Ajuntament a treballar conjuntament amb aquesta multinacional, col·laboració que ha sigut vital per a l'ampliació de l'empresa i la creació de nous llocs de treball que suposen una injecció econòmica molt important per al municipi”.