Plana Alta: La IGP Vins de Castelló estudia ampliar el nombre de municipis que la integren per a exercir de vertader eix vertebrador del territori


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2016/10/149905_84803/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149905_84803/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Plana Alta | General | 28-10-2016
La IGP Vins de Castelló estudia ampliar el nombre de municipis que la integren per a exercir de vertader eix vertebrador del territori

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de Castelló aspira a ser un “autèntic element integrador i vertebrador del territori amb l’ampliació del número de termes municipals que poden formar part de les tres comarques vitivinícoles que constituixen aquesta demarcació geogràfica”. Així ho ha exposat aquesta vesprada el vocal de la IGP Juan Domingo Tárrega a la xerrada que ha oferit durant la jornada inaugural de la Trobada Internacional del Vi de Benlloch, que s’ha celebrat a l’Auditori municipal, i en la que Tárrega ha insistit que “en l’actualitat molta gent veu la IGP com un gueto, com un vedat tancat”.

Aquesta ampliació suposaria que “iniciatives de molts emprenedors del sector vitivinícola que ara estan en marxa a localitats on sí que ha hagut tradició de vi o de raïm, com per exemple Torreblanca o alguns del Maestrat, i que no estan incloses en la demarcació geogràfica, podrien entrar a formar part de la IGP, amb els avantatges que té per a ells, i a més s’aconseguiria recuperar i potenciar moltes varietats autòctones que eren característiques d’algun territori concret”, explica Juan Domingo Tárrega.

Per al vocal de la IGP aquesta decisió “donarà més força al col·lectiu de productors i cellerers i és una bona forma de sumar i compartir experiències, opinions o postures amb la resta de viticultors de les comarques de Castelló”. Al mateix temps, Tárrega explica que per a aconseguir aquest objectiu, “es necessita un bon reglament per a estructurar el territori vitivinícola que s’ha de elaborar amb els instruments que tenim, ja que no pot caminar sol”. La IGP Castelló està treballant des de fa més de 10 anys per a aconseguir la Denominació d’Origen (DO) Castelló, i que podria arribar l’any 2018, una vegada acabada la tramitació burocràtica amb la Unió Europea.

Durant la sessió inaugural els experts i vinaters presents a l’Auditori de Benlloch també han tingut l’oportunitat de escoltar la xerrada que ha oferit, Jacob Nicolae, viticultor i productor romanés de la regió de Moldavia, propietari d’una bodega jove que treballa juntament amb el seu fill. Durant la seua intervenció el vinater s’ha mostrat “convençut de la qualitat dels vins de Romania”, i ha deixat clar que els objectius dels viticultors romanesos han de ser “recuperar la producció que s’ha perdut durant els darrers anys i lluitar per a que els especialistes del sector reconeguen la qualitat dels vins del la regió de Moldavia, ja que crec que se’ls ha de donar la importància que es mereixen”.

En aquest sentit, Nicolae, davant les afirmacions que diuen que Romania pot convertir-se en una nova potencia mundial del sector, explica que “no creu que siga una nova potència, perquè ja té una llarga tradició vitivínicola”. L’expert assegura que el que li falta a Romania “per a poder competir amb altres mercats més reconeguts arreu del món és un major recolzament econòmic per part de la Unió Europea i un màrqueting més evolucionat i modernitzat per a arribar a altres països, ja que no tenim res que envejar a la resta dels mercats amb els quals podem competir en la relació preu/qualitat”.

La programació de divendres de la Festa de la Verema ha conclòs amb la primera jornada del Festival Comarca Viniterrània de música de festa en la que ha actuat la banda la Trocamba Macanusca al ‘Recinte del Vi i Food Trucks’, on els visitants han pogut maridar els vins de Castelló amb els menús de les “caravanes gourmet”.

Programació del dissabte
A la jornada de demà dissabte destaca la taula rodona que tractarà sobre ‘Les iniciatives alternatives al turisme enològic tradicional’. L’acte estarà conduït pel catedràtic de la Universitat Jaume I, Diego López Olivares, i participaran com a ponents, Juan Domingo Tárrega, propietari del celler Mas de Rander; Josep Antoni Nebot, emprenedor i dissenyador del projecte de turisme rural ‘Mar de Fulles’; i Chema Rabasa, un dels responsables de l’empresa Itinerantur, que aboga pel senderisme interpretatiu i el ‘slow tourism’, és a dir, el turisme sostenible i responsable. Més tard, tindrà lloc una cata de vins romanesos per a professionals.

En l’aspecte lúdic, el ‘Recinte del Vi i Food Trucks’ serà l’epicentre de les activitats de la jornada, on destaca la continuació del Festival Comarca Viniterrània, amb la actuació de banda romanesa Fanfare Shukar i de la valenciana, La Xaranga Mecànica, per al públic adult, i de Trobadorets per als més menuts. Un altre acte a destacar és el lliurament del premi ‘Vi és cultura’, que enguany ha guardonat a l’Asociación Enológica de Castellón, que celebra el seu 20 aniversari, amb el que es vol reconèixer la seua tasca i treball al voltant del món de vi.