Plana Alta: Experts reclamen avantguarda i sinergies per a un turisme d'interior sòlid a Castelló que siga motor econòmic i social


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/5_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/6_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/7_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/8_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2016/10/149952_84835/9_M1.jpg
La Plana al Dia | Plana Alta | General | 30-10-2016
Experts reclamen avantguarda i sinergies per a un turisme d'interior sòlid a Castelló que siga motor econòmic i social

Cellerers i empresaris turístics han reivindicat aquest dissabte en el marc de la Trobada Internacional del Vi de Benlloch (Benlloch International Wine Meeting-BIWM) incorporar el binomi avantguarda i sostenibilitat al turisme de les comarques de l'interior de Castelló per convertir-ho en un referent i reforçar el seu paper com a motor econòmic i social. Un objectiu que, han destacat, necessita també la unió de tots els actors implicats: “Cal crear sinergies entre visitants, patrimoni natural i cultural, empreses turístiques, producte local, productors i veïns”.

Aquestes són algunes de les idees plantejades en la taula rodona sobre alternatives al turisme enològic tradicional que ha obert la segona jornada del BIWM, en la qual ha destacat el tast de vins romanesos dirigida a una trentena d'experts i que seguirà aquesta vesprada amb noves actuacions dins del festival Viniterrània, després del concert per al públic infantil ofert aquest matí per Trobadorets.

Moderada pel catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló, Diego López, en la taula rodona sobre alternatives al turisme enològic tradicional han participat els impulsors de tres iniciatives turístiques d'avantguarda que s'estan desenvolupant en aquest sentit a la província i que estan aconseguint estrènyer llaços entre els turistes i el món vitivinícola “donant a conèixer tot el procés, des de la vinya al producte final que arriba al celler”, ha expressat el regidor de Foment de Benlloch, Vicente Casanova.

És el cas del projecte ‘Turisme enològic per a escolars’ que el celler Mas de Rander de Benlloch va iniciar fa dos anys i en el qual han participat una dotzena de col·legis de la província. El que busca és, com a expressa el seu propietari, Juan Domingo Tárrega, “fer un vestit a mesura dins d'aquest tipus de turisme” per a un públic que a priori no encaixa en ell. És un projecte per acostar als escolars, “amb molta cura i molta sensibilitat”, el món de l'enologia, enfocant el 80% de les visites al fet que els xiquets i xiquetes passegen pels vinyers, participen en les labors agrícoles i vegen el procés de transformació d'aquest raïm.

També ha estat en la ponència Itinerantur, una empresa de turisme responsable i ‘slow tourism’ que interpreta per al visitant “el patrimoni ambiental i natural de la província” a través de rutes que li impliquen en la història, cultura i gastronomia dels llocs que recorre. “Volem que puga viure una experiència y recrear-la temps després des de la seua casa”, ha afegit el seu responsable, Chema Rabasa, per a qui la clau està a crear sinergies “i evitar que cadascun vaja pel seu compte”.

Per la seua banda, Josep Antoni Nebot, de Mas de Fulles, un projecte de turisme emplaçat en la Serra d’Espadán i amb la “responsabilitat social i ambiental” com a premisses, ha reivindicat “donar-li un sentit econòmic i social al patrimoni natural i cultural” castellonenc i “aplicar l'avantguarda i la sostenibilitat al nostre model i el nostre producte turístic, de qualitat indiscutible, per convertir-nos en referent fins i tot per a les zones urbanes”. “A l'interior volem ser avantguardistes”, ha afegit.

La segona jornada del BIWM ha inclòs també un tast per a professionals de vins romanesos de la regió de Moldàvia, els convidats en aquesta edició, que comparteixen protagonisme amb la dotzena de cellers provincials participants, que aquest any compten amb un espai propi en el ‘Recinte del Vi i de Food Trucks’.

Al voltant de trenta experts han provat les dues varietats de criança que produeix el celler Iacob de la població romanesa de Panciu: un Merlot sec i semisec, i un Sauvignon blanc, que ha explicat l’enòleg Nicolae Iacob, qui ha destacat d’aquestos vins romanesos “la puresa, la peculiaritat de la terra, la seua acidesa relativament alta, l’aroma i el fet de ser vins joves”.

L'agenda de la Trobada Internacional del Vi de Benlloch continuarà aquesta vesprada amb una de les novetats d'aquest 2016, el primer Festival Comarca Viniterrània de Música de Festa, que després del concert infantil d'aquest migdia a càrrec de Trobadorets acollirà les actuacions de la banda romanesa Fanfare Shukar i de la valenciana La Xaranga Mecànica.

A més a més, l'Associació Enològica de Castelló rebrà aquesta nit (22.00 hores) el premi ‘Vi és cultura’ pels seus 20 anys de dedicació i treball al món del vi.

Benlloch aixecarà demà diumenge el teló de l'última jornada de la seua cita vinícola més internacional amb dues noves apostes per part del Viniterrània: l'espectacle culinari-musical Miquel-Japan Xirimita i Ramen i el concert del grup Truc, així com un tast popular comentat de vins de les comarques de Castelló.