Vila-real: L’Ajuntament demanarà formalment al Govern la revisió cadastral per a rebaixar i ajustar els valors a la realitat actual


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/3/155473_89167/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 17-03-2017
L’Ajuntament demanarà formalment al Govern la revisió cadastral per a rebaixar i ajustar els valors a la realitat actual

L'Ajuntament de Vila-real demanarà formalment al Govern central la revisió cadastral, amb l'objectiu d'ajustar els valors a la realitat actual del mercat, per sota dels valors de l'última ponència, que data de 2006.

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, que va convocar ahir una Junta de Portaveus amb tots els partits amb representació en el consistori per a abordar el tema, ha informat de la unanimitat per part de tots els presents a l'hora de demanar al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública l'actualització dels valors, després de mantenir una reunió amb la Direcció General del Cadastre fa aproximadament un mes.

“L'antiga valoració, que es va fer durant el mandat del PP, és brutal i afecta als impostos que han pagat els veïns durant anys”, explica Benlloch. “En aquell moment, van ser molts els ciutadans que van presentar al·legacions, amb les quals el PP va ser insensible i prepotent, ja que l'habitatge és un dret fonamental amb el qual alguns pretenien especular”, assenyala. Per aquest motiu, el primer edil recorda que “malgrat la crisi, que ha rebaixat el preu dels terrenys i habitatges, els valors cadastrals segueixen sent molt superiors al valor d'aquestes propietats”, indica, “per açò, anem a sol·licitar un estudi complet de tot el mercat immobiliari per a comparar”.

Tal com assenyala el primer edil, “el Cadastre reconeix que hi ha habitatges i terrenys que podrien estar un 20% per sobre del preu de mercat i proposa evitar la revisió de la ponència general, a canvi de rebaixar un 10% els valors el pròxim any i un altre 10% més en 2019”. No obstant açò, ni el primer edil ni la resta de grups municipals estan d'acord amb aquesta proposta i s'ha decidit sol·licitar la ponència general.

“Han passat 10 anys des de l'última vegada que es va revisar i sabem que es pot aconseguir més del que se'ns proposa, per la qual cosa la nostra intenció és que es rebaixe de manera definitiva”, assevera Benlloch. No obstant açò, aclareix que perquè aquesta rebaixa en els valors cadastrals es produïsca ha de passar temps. “El Ministeri necessita una partida econòmica específica per a fer un estudi previ finançada al 50% pel Govern i l'Ajuntament hauria de reforçar l'estructura municipal perquè els veïns puguen venir a assessorar-se, amb horaris més amplis, que podria suposar l'aportació d'al voltant d'uns 120.000 euros”, explica. Així, “per molt ràpid que es facen aquestes gestions, la revisió podria ser efectiva al voltant de meitat o finals del 2019”, afirma.

I aclareix: “La revisió afectarà als impostos derivats de la compra, venda o herència de béns, però no a l'Impost de Béns Immobles (IBI), que es quedarà com està estipulat a partir d'enguany, per a no incórrer en cap error que ens porte a incomplir la llei d'estabilitat pressupostària de Rajoy”. “Mentre el PP va aprofitar cada any de la seua legislatura per a pujar l'IBI un 20%, nosaltres ho congelem i rebaixem, fins que en 2016, i fruit de l'herència rebuda, ens vam veure obligats a prendre una decisió per a fer viable el model de ciutat, en el qual cada sentència urbanística del PP i cada vegada que pugen el preu del tractament de les brosses, ens afecten, no podem ser tan irresponsables com per a permetre'ns jugar amb l'estabilitat de la ciutat”, indica.

I recorda que “malgrat tots els empastres que trobem en arribar al govern local, hem pogut sanejar els comptes, reduir el deute, obrir nous espais i instal·lacions per als veïns, rebaixar l'atur del 27 al 17% i dels set impostos que es paguen en la ciutat, cinc s'han rebaixat (les plusvàlues, el ICIO, el IAE, l'impost de vehicles i el de les terrasses i mercats) i dos s'han congelat: el de l'IBI, que quedarà al nivell del 2011 i la taxa per a practicar esport”, conclou Benlloch.