Vila-real: El Voluntariat pel Valencià ix de Vila-real i crearà parelles lingüístiques virtuals amb aprenents de tot el món


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/2/168941_98654/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 13-02-2018
El Voluntariat pel Valencià ix de Vila-real i crearà parelles lingüístiques virtuals amb aprenents de tot el món

El Voluntariat pel Valencià trenca les seues fronteres i, després de l'èxit de les anteriors edicions a Vila-real, enguany dóna el salt a Europa i a altres països de la resta del món per a posar en contacte a persones interessades a aprendre a parlar en valencià conversant amb nadius de la ciutat a través d'internet.
El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha presentat aquesta innovació dins de l'històric programa, acompanyat per la coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, i pel president de la Associació Cultural Socarrats, Fermí Font, que han donat a conèixer els detalls d'aquesta nova edició.
“Com cada any, el programa torna a posar en contacte persones que parlen valencià amb unes altres que volen fer el pas de llançar-se a practicar, amb l'únic requisit de quedar una hora a la setmana, al llarg de deu setmanes”, explica l'edil, qui destaca els beneficis d'aquesta experiència: “No només serveix per a conéixer altra gent, sinó que a aquells que acaben d'arribar a la nostra ciutat se'ls obri una porta a una integració en la societat més positiva, ja que és un programa obert i participatiu que pretén mostrar-los el valencià com una llengua d'acolliment”, indica.
No obstant açò, tal com assenyala Cortells, el Voluntariat pel Valencià no deixa d'innovar i enguany, a la modalitat presencial, amb persones residents a Vila-real que hauran de quedar una hora a la setmana, se suma la modalitat en línia, que ajudarà a que aprenentes amb poc temps aprofiten les xarxes socials o altres instruments virtuals per a contactar amb voluntaris per a realitzar la mateixa activitat però sense eixir de casa.
En aquest sentit, l'edil destaca que “hem volgut ampliar el programa i arribar a altres països”. “Gràcies a la Xarxa Llull, a la qual l'Ajuntament de Vila-real està adherit, posarem en contacte persones que estudien valencià en universitats de tot Europa i de la resta del món amb aquells que ho parlen i que estan interessats a aprendre un altre idioma a través de videoconferència perquè facen tàndems virtuals”.
I és que, tal com explica Cortells, “només a Alemanya existeixen entre 30 i 40 universitats que ensenyen valencià, a les quals se sumen múltiples centres universitaris de llocs com, per exemple, Canadà, Croàcia, França, Estats Units, Itàlia o Irlanda, entre un llarguíssim etcètera”. “Si un estudiant alemany vol aprendre valencià i a Vila-real hi ha un veí que vol millorar el seu alemany, a través del programa podran contactar, conèixer-se i intercanviar els seus coneixements”, afirma.
Per la seua banda, Fermí Font assegura que “la nostra associació està al 100% amb aquest programa, ja que un dels nostres objectius és fomentar el valencià al carrer o a l'àmbit científic i, per açò, animem al fet que la gent participe, ja que és una activitat molt motivadora i gratificant, tant per a qui rep com para qui dóna”.
Dariana Groza aclareix que “el Voluntariat no és un curs de valencià, però no és incompatible amb estar formant-se” i assegura que “la meua pròpia experiència m'ha demostrat que amb motivació i ajuda podem integrar-nos a la perfecció i aprendre una nova llengua significa enriquir-nos i integrar-nos millor en el nostre entorn”. A més, explica que els participants rebran material perquè sempre tinguen recursos sobre els quals conversar. “Mai es quedaran en blanc i sense saber de què parlar”, afig.
“Per a ser voluntari no és necessària cap titulació, simplement parlar en valencià i ser major d'edat i per a ser aprenent només cal tenir interès”, manifesta Cortells. Les inscripcions ja estan obertes en www.voluntariatpelvalencia.org i davant qualsevol dubte o aclariment, els interessats podran contactar amb la Regidoria de Normalització Lingüística, l'AC Socarrats i Escola Valenciana.
La campanya comença l'1 de març amb la presentació de les parelles. A l'equador de la campanya es programarà un passeig cultural i en la segona quinzena de juny tindrà lloc la clausura, en la qual es lliuraran els diplomes de participació. “La campanya sempre està oberta, així que qualsevol moment és bo per a llançar-se a parlar en valencià”, conclou el regidor de Normalització Lingüística, que anima a participar.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana