Vila-real: La mediaci policial resol el 83% de casos en 2018


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/2/181779_109496/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 06-02-2019
La mediaci policial resol el 83% de casos en 2018

La Unitat de Mediaci Policial (Umepol) de la Policia Local ha tramitat en l'exercici 2018 un total de 285 sollicituds per a rebre el servei de mediaci, de les quals finalment 246 han acceptat participar en el procs de resoluci pacfica de conflictes, amb un 83% de casos resolts favorablement.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gmez, acompanyada pel comissari de la Policia Local, Domingo Adn, i la inspectora Rosana Gallardo, ha fet balan del servei, que ha ats 27 casos d'mbit intrajudicial, 106 relacionats amb el terme rural, 106 d'mbit comunitari i set amb menors.
?Malgrat els bons resultats, no ens quedem ac i sempre avaluem el grau de satisfacci dels usuaris, aconseguint un 59% de gent molt satisfeta, un 35% de vens satisfets i noms un 6% d'insatisfets?, explica Adn.
De l'mbit judicial s'han rebut sollicituds d'intervenci en temes com a usurpacions, insults, apropiacions indegudes, amenaces i ocupacions d'habitatges. En l'mbit rural, sn temes relacionats amb l'aigua, animals, neteja de finques, bogues, vegetaci, cremes o ruscos, entre altres. Aix mateix, a la ciutat les penyes, problemes de convivncia entre vens, insalubritat, sorolls, filtracions d'aigua, animals i lloguers copen els casos. El 97% dels reclamats i reclamants sn europeus, sent un 96% d'ells espanyols, amb al voltant d'un 60% d'homes en tots dos casos i un 40 de dones. El rang d'edat se situa entre els 31 i els 65 anys.
Aix mateix, en el balan s'inclou el servei d'atenci a les vctimes d'accidents (Servigrac) ocorreguts a la ciutat en els quals ha intervingut, d?una o d'altra forma, la Policia Local. Mediadors policials sn els encarregats de fer aquesta tasca, acompanyant a les vctimes en el procs de recuperaci desprs de l'accident, oferint-los informaci i recursos que puguen necessitar. ?El seguiment de les vctimes, de com viuen desprs de l'accident i saber que se senten abrigallades s una preocupaci de tot el cos?, explica Adn, qui assegura que ?el servei t molt bon acolliment per les vctimes, per tamb s un motiu de satisfacci i realitzaci per als policies?. Aix mateix, destaca que dels 222 expedients, 48 van ser d'accidents de trnsit i altres 143 estan relacionats amb altres incidncies, com caigudes, incendis o trasllats per malaltia que van comptar amb la participaci de la Policia.
D'altra banda, la Umepol destaca per la seua activitat formativa, que la converteix en tot un referent a nivell mundial. La inspectora Rosana Gallardo ha donat a conixer els diferents cursos que reben a nombrosos policies de tot el pas habitualment, tant de formaci semipresencial, contnua o intensiva, aix com el curs d'Expert Universitari en Mediaci Policial i ha anunciat que s'est dissenyant un nou curs avanat per al proper mes d'abril. A ms, ha destacat la uni entre l?Ivaspe, l'Ajuntament i l'UJI per a homologar aquestes formacions. ?A tots aquests aspectes se suma l'organitzaci de congressos i la participaci en trobades a tot el mn, aix com el reconeixement d'entitats molt importants, entre les quals s'inclou l'ONU?, apunta i recorda que ?hui podem estar segurs que la nostra proposta podria haver impactat en 5.000 policies des de la seua posada en marxa, l'any 2010?. ?La mediaci policial pretn canviar la societat, creant una policia ms psicolgica i social, preparada per a la pau, s tot un desafiament i una proposta revolucionria?, assegura.
Per part seua, Gmez ha felicitat la Policia Local pels resultats obtinguts i per tot el treball realitzat al llarg d'aquests anys i ha posat de manifest que ?en un any la mediaci policial pot estalviar fins a 55.000 euros a l'Administraci judicial noms a Vila-real, per la qual cosa s molt important per a tots, ja que implica estalviar i resoldre les qestions amb la paraula, i no en judicis?. ?Ser un referent no cau del cel, aix s fruit d'un treball incansable i estem molt orgullosos?, conclou.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana