Vila-real: Vila-real eleva al Ministeri les previsions de reequilibri econmic en 2020 desprs de pagar 45 milions en empastres del PP


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2020/1/192342_118494/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192342_118494/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 16-01-2020
Vila-real eleva al Ministeri les previsions de reequilibri econmic en 2020 desprs de pagar 45 milions en empastres del PP

L'alcalde de Vila-real, Jos Benlloch, ha informat hui de la resposta de l'Ajuntament al requeriment enviat a finals de l'any passat pel Ministeri d'Hisenda, a travs de l'organisme de tutela de la Generalitat per al control de la Llei d'estabilitat pressupostria, perqu l'Ajuntament prenguera mesures que garantisquen l'estabilitat, desprs que en 2018 s'hagueren de pagar prop de 9 milions d'euros en "herncia urbanstica del PP" que van portar a l'incompliment del Pla econmic financer. En el document, Benlloch explica que no es poden bloquejar crdits, tal com demana el Ministeri en el seu requeriment, perqu a Vila-real existeix una "eleveda incertesa" pel pagament de resolucions urbanstiques, tal com acredita la Intervenci en el seu informe per al pressupost 2020, i no es pot paralitzar la ciutat.
No obstant aix, el pressupost de 2020 adopta dues mesures importants per a reequilibrar els comptes, tal com demana el Ministeri: la no inclusi de prstec, que permetr reduir l'endeutament un 10%, i l'increment de l'IBI, malgrat la qual cosa el pressupost s 800.000 euros inferior al del passat exercici. "Aix demostra que era necessari incrementar l'IBI i, si no ho hagurem fet, ens haurien intervingut, amb tot el que aix comporta de retallar en serveis, pujar taxes o impostos", adverteix.
L'any 2018 va ser un any particularment catastrfic pel que fa als pagaments de l'urbanisme del PP. Vam haver de fer front a prop de nou milions d'euros en resolucions urbanstiques i el conveni de les dominiques, que ens van portar a la necessitat de subscriure diversos prstecs. El que li expliquem a l'organisme de tutela de la Generalitat s la difcil situaci en la qual l'herncia del PP ha deixat a Vila-real, amb 45 milions d'euros pagats ja entre empastres urbanstics i les amortitzacions i interessos del prstec de 20 milions que va subscriure el Partit Popular en la seua ltima etapa en condicions molt negatives per a la ciutat i que mai van pagar. Prstec pel qual encara ens queden per pagar altres 10 milions amb els seus corresponents interessos, valora l'alcalde. En la mateixa lnia, Benlloch recorda que l'informe de la Intervenci per al pressupost que s'aprova dem avala les dificultats en les quals la gesti urbanstica ha collocat la ciutat, en concloure que existeix una elevada incertesa respecte de la quantia i el moment en qu resultaran exigibles les obligacions derivades d'expropiacions o les reclamacions judicials en trmit.
Aquesta situaci d'incertesa, argumenta l'alcalde, fa inviable gestionar el pressupost adoptant acords de no disponibilitat tal com reclama el Ministeri- sense que aquestes decisions afecten l'adequat funcionament de l'Administraci, aix com a l'adequada prestaci dels serveis pblics. No obstant aix, tamb li expliquem a l'organisme de tutela que hem sigut capaos en aquests vuit anys de fer front a aquestes dificultats, amb un model de ciutat viu i viable, i que el nostre problema sn fonamentalment els empastres el PP, agrega Benlloch. El document rems a la Direcci General d'Administraci Local detalla tamb les mesures adoptades en el pressupost de 2020 per a reequilibrar els comptes, amb l'increment de la contribuci desprs de vuit anys congelada, i la decisi de no incloure cap prstec, de manera que l'endeutament se situar a final de l'exercici en un 59,47%, 10 punts per baix de l'actual. Malgrat les greus dificultats que hem travessat, tenim 18 milions d'euros en inversions en marxa, sufragades totes per altres administracions, som la ciutat amb menys atur de la Comunitat 13 mesos seguits i una de les poblacions d'Espanya on ms ha descendit la desigualtat, segons la Fundaci d'Estudis d'Economia Aplicada. Sabem que no podem caure en l'autocomplaena i que queda molt per fer, per sens dubte sn dades molt positives, valora.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana