Vilafamés: El grup El Peiró recupera la tradició sonora de Vilafamés


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/4/171590_100857/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171590_100857/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171590_100857/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171590_100857/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Vilafamés | General | 23-04-2018
El grup El Peiró recupera la tradició sonora de Vilafamés

El grup de danses El Peiró ha recuperat músiques i balls de Vilafamés i els ha presentat als veïns i veïnes en un acte molt emotiu i amb una bona participació de públic. Els investigadors Nati Castellet, Xavier Allepuz i Gabriel Gil van presentar el procés de recerca i els resultats del treball de recuperació d'una part important del patrimoni sonor. Entre les peces recuperades cal destacar les seguidilles, jota i fandango amb trets característics de les partides del terme municipal que hi han mantingut aquestes músiques i balls tradicionals. La recerca ve de molts anys enrere d'escorcollar arxius, documents sonors, fotografies i entrevistes a les persones que hi han conservat en la memòria les melodies, els ritmes, les lletres de les cançons i els passos de ball. Entre les persones entrevistades cal destacar el noms de Rosa Valero, Paco Edo i Emilio Forés que de joves van viure els "bureos" dels masos del Palmeral i la Portera el Grau.

"Les músiques i els balls tradicionals, per la mateixa condició immaterial, és el patrimoni més difícil de conservar i recuperar si no es compta amb persones enamorades del tema", assevera el regidor de Cultura, Longi Gil, i afegeix: "Han hagut de confluir un grup com el Peiró, compromés en la música tradicional, tres investigadors perseverants com Nati Castellet, Xavier Allepuz i Gabriel Gil i, finalment, les persones que encara conserven en la memòria els balls i la tradició sonora que van aprendre dels seus majors". El resultat és una magnífica col•lecció de "balls de guitarra" amb trets locals característics que s'han pogut recuperar, com la jota, fandango i seguidilles, l'Arenilla, la Jota del Tres, romançades, o el ball de l'anguila interpretat amb dolçaina i tabalet.

L'acte de presentació va concloure amb la intervenció del Grup de Danses El Peiró acompanyat de les joves components de la Triciola, que han recollit el testimoni per a interpretar i donar a conéixer les músiques i els balls tradicionals de Vilafamés. El regidor de Cultura s'ha mostrat molt satisfet "perquè joves de Vilafamés han pres consciència de la importància del patrimoni cultural per a una societat actual que necessita referents com els que hem pogut gaudir hui, a la sala Quatre Cantons". La pròxima actuació pública tindrà lloc el pròxim cap de setmana, 28 i 29 d'abril, en el "bureo" que s'està organitzant amb motiu de la Mostra de la vida tradicional "Vilafamés 1900".

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana