Xilxes: Compromís anima al poble de Xilxes a participar a la Consulta sobre el seu futur urbanístic


 
La Plana al Dia | Xilxes | General | 08-03-2018
 

Aquest diumenge 11 de març, els veïns i veïnes de Xilxes, estan convocats a participar en aquesta consulta amb una pregunta clara: Mantenir el sòl com urbanitzable o Revertir a sòl rústic.

La situació s'arrossega des del 2004, quan especuladors, inversors i grans constructores van proposar dur a terme dos camps de golf i milers de noves vivendes en el poble de Xilxes, en l’època que tots coneixem com a bombolla urbanística.

«Catorze anys després, el poble compta amb més de dos milions de metres quadrats urbanitzables no desenvolupats, o el que és el mateix, més de dos milions de metres quadrats de terres abandonades» Recorda Sergi Alejos, portaveu de Compromís per Xilxes.

La delicada situació per la que ha passat l’agricultura i els preus desorbitats que es van pagar per les terres, va fer que molts propietaris veieren una bona eixida a la seua precària situació; però el temps ha deixat clar que la proposta d’aquests PAI’s era merament especulativa, arribant aquestes grans constructores a guanyar milions d’euros pagats amb el rescat bancari, tot i haver fet fallida tècnica.

«Amb la urgència que té l’aprovar el Pla General d’Ordenació Urbana, és un moment perfecte per a reflexionar sobre quin model de poble volem: Un model especulatiu i depredador com el que hem tingut els darrers catorze anys o un model de desenvolupament sostenible que done un futur a Xilxes» Assevera Alejos.

Si s’hagueren volgut desenvolupar aquests PAI’s, ja s’haurien fet per part de les grans constructores o per part dels propietaris configurant-se com agent urbanitzador; per la qual cosa, vist que continuar en urbanitzable és un model fracassat, ara que encara són únicament papers, podem revertir-ho.

Si els terrenys tornen a rústic, apareixen unes noves oportunitats de futur, vinculades a l’agricultura i un turisme sostenible, cap Administració impedeix construir hotels rurals integrats en el paisatge i inversions en agricultura. En definitiva ficar en valor el nostre poble donant-li un futur sense renunciar al seu paisatge, les seues terres i la seua gent.

Es per tot això que des de Compromís per Xilxes demanem Revertir a Sòl Rústic.

L’acte informatiu de campanya serà el dissabte 10 a les 19:30 hores al Saló Multiusos de Xilxes
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana