Almassora: Almassora recorda a les 74 vctimes locals del franquisme i lHolocaust al Dia de la Constituci


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/12/196839_122408/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/12/196839_122408/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 07-12-2020
Almassora recorda a les 74 vctimes locals del franquisme i lHolocaust al Dia de la Constituci

L'Ajuntament d'Almassora, en compliment de la moci aprovada en 2019, ha celebrat hui un acte d'homenatge a record a les 71 vctimes d'Almassora de la repressi franquista i els tres vens assassinats en els camps d'extermini nazis. El jard central del carrer Sant Marc ha acollit la inauguraci d'una escultura amb l'assistncia de descendents de les vctimes i representants dels grups municipals Partit Socialista, Partit Popular i Comproms.
El tcnic local Csar Mateu ha iniciat el torn de parlaments rememorant la histria dels vens deportats a Alemanya i ha cedit la paraula a Joan Piana, en representaci del Grup per la Recerca de la Memria Histrica de Castell. A continuaci s'ha dirigit als assistents el president de la Diputaci Provincial de Castell, Jos Mart, i ha tancat l'acte l'alcaldessa d'Almassora, Merche Gal, en un acte que ha comptat amb limitacions d'aforament per raons sanitries.
Segons els acords en el text, l'escultura de l'arbre de la vida installada al jard central del carrer Sant Marc compta amb una llegenda de record a totes les vctimes amb l'objectiu de mantindre viva la seua memria i la memria collectiva. Als versos del poeta Antonio Machado gravats en el monlit s'ha sumat la interpretaci d'una pea musical a crrec de Lluna Agut Pitarch i Roser Barber Beltrn com a anotaci cultural.
Aquest homenatge rememora el sofriment dels vens Josep Falaguera Messeguer, Josep Agust Bombo i Vicent Adsuara Segarra, morts en els camps d'extermini nazi en els anys 1941 i 1942, i les 71 vctimes locals de la repressi franquista. Actes com aquest ens permeten continuar avanant en la consolidaci de la democrcia sense oblidar als qui van viure les poques ms fosques de la nostra histria per pensar diferent, ha destacat Merche Gal, que ha parlat com a primera edil i com a besnta de Manuel Gal, represaliat per la seua filiaci socialista.
Tamb responsabilitat de qui no van perdre a ning condemnar aquests fets, igual que diem no a la violncia masclista, els abusos sexuals, el terrorisme o qualsevol altre tipus de delinqncia no per ser vctimes nosaltres en primera persona, sin pel nostre sentit de societat civilitzada, ha assenyalat l'alcaldessa.
El text aprovat per la corporaci municipal d'Almassora en 2019 recorda el colp d'estat dirigit per Franco en 1936 contra la legalitat de la II Repblica sorgida de les eleccions municipals del 14 d'abril de 1931 i que va desembocar en un conflicte armat de quasi tres anys contra la poblaci, amb aliances amb la Itlia de Mussolini i l'Alemanya d'Hitler
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana