Alt Maestrat: Plantes i usos tradicionals de les plantes al museu de la Valltorta aquest dijous


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/8/187561_114397/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Alt Maestrat | General | 06-08-2019
Plantes i usos tradicionals de les plantes al museu de la Valltorta aquest dijous
Aquest dijous 8 d’agost a les 19 hores, el museu de la Valltorta acollirà la presentació del llibre de Carles Mir sobre les plantes i els remeis, els usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà. Es tracta d’un estudi d’etnobotànica, ciència que estudia les relacions culturals entre els humans i les plantes en un determinat lloc i tracta d’establir comunicació entre els coneixements actuals i els ancestrals.

En la introducció del llibre, l’autor explica el seu mètode de treball, parla dels informats i del context geogràfic de l’estudi, en aquest cas, les Coves de Vinromà. En el capítol central presenta unes 170 plantes silvestres, cadascuna amb la seua descripció, on es troba, la recol•lecció i la conservació i acaba amb els usos covarxins. Aquesta informació és extrapolable a altres termes propers a les Coves de Vinromà. En els apartats següents parla sobre altres plantes cultivades i aporta un receptari medicinal i gastronòmic.

El valor de treball es troba en primer lloc en la preservació d’ uns coneixements populars que han perdut la cadena de transmissió que assegurava la seua pervivència a la societat tradicional. I en segon lloc, en la contribució a la reconstrucció del vast trencaclosques dels sabers etnobotànics i etnomèdics valencians

Aquesta és la segona edició que ha estat editada per l’associació cultural Tossal Gros de les Coves. Cal dir que el treball va ser reconegut en els premis Maestrat Viu 2019: Carles Mir Pegueroles se li va lliurar el premi MV Alfred Giner Sorolla a la iniciativa individual.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana