Baix Maestrat: Jornada de memòria històrica a Rossell: dijous, 8 d'agost de 2019


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/8/187588_114421/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Baix Maestrat | General | 07-08-2019
Jornada de memòria històrica a Rossell: dijous, 8 d'agost de 2019


El matí del dia 27 de març de 1938, sense cap motiu aparent, la població de Rossell va ser bombardejada per una patrulla composta per 4 avions de grans dimensions que van llançar sobre la població més de 2 tones de bombes. Les explosions es van sentir a diversos quilòmetres de distància. Gran part del poble va desaparèixer sota un núvol de pols.

La sort va voler que gairebé tots els veïns es salvessin de la tragèdia, ja que en aquell precís moment es trobaven assistint a un enterrament al cementeri de Rossell. Encara així, en el mortífer atac van morir 13 veïns de la població, tots ells víctimes civils, alguns aquest mateix dia, altres durant la seva estada a l'hospital de Castelló,

L' historiador local Vicent R. Querol ha indagat en aquesta part de la història local per acabar esbrinant que el bombardeig i les morts produïdes aquell matí van ser conseqüència d'un error tàctic, una equivocació a l'hora de plantejar una missió militar, ja que els aparells de bombardeig buscaven en realitat atacar la població de la Sénia, a 5 km de Rossell.

L'ajuntament de Rossell considera que aquests veïns i veïnes de la població, que van acabar pagant les conseqüències de la guerra, són mereixedors d'un record, homenatge i reconeixement públic. Per això el consistori ha promogut tot un segut d'actes que es portaran a terme demà 8 d'agost en una jornada dedicada a la memòria històrica, dins de la XXI Setmana Cultural que està tenint lloc al municipi.


16:30 h Inauguració de l'Exposició "27-03-1938. Objectiu: Rossell".
Lloc: Centre Cívic "Molí Vell".

De 17 a 19:00 h Xerrades. Al final es mostrarà una breu peça audiovisual.
Lloc: Centre Cívic "Molí Vell".

19:30 h Acte d'homenatge als veïns morts als bombardejos de 1938.
Lloc: Cementeri municipal.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana