Baix Maestrat: El Museu de la Valltorta celebra el Dia Europeu de l'Art Rupestre


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/10/196388_122015/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Baix Maestrat | General | 07-10-2020
El Museu de la Valltorta celebra el Dia Europeu de l'Art Rupestre

El Museu de la Valltorta, que depn de Cultura de la Generalitat, ha organitzat una visita a les pintures del Mas d'en Salvador d'Albocsser i un taller monogrfic sobre el foc amb motiu de la celebraci del Dia Europeu de l'Art Rupestre el prxim 9 d'octubre.

La primera activitat programada consisteix en una caminada de 2 quilmetres, per a visitar les pintures rupestres del Mas d'en Salvador d'Albocsser, un abric que no es visita de manera habitual. L'eixida ser a les 10.00 hores del mat del divendres 9 d'octubre des del camp de futbol d'Albocsser.

Aquest abric, que pertany al Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, va ser descobert l'any 1980 i t una escena de recollecci en la qual una figura humana, probablement una dona, puja a un arbre envoltada per ocells i insectes per tal de recollir ous d'un niu o mel d'una bresca.

La segona activitat del dia comenar a les 16.00 hores als porxes de l'ermitori de Sant Pau d'Albocsser. Es tracta del taller 'Robar el foc als dus' i est a crrec de Francesc Bellmunt, arqueleg i guia de Galipat.

Ambdues propostes sn gratutes i necessiten reserva prvia, ja que l'aforament est limitat. Les reserves es poden fer al Museu de la Valltorta (964336010) i tota la informaci sobre el Dia Europeu de l'Art Rupestre es pot consultar en la web del museu (consultar aqu).

Cal recordar que el Parc Cultural Valltorta-Gassulla acull ms de 40 conjunts rupestres d'art llevant, i t com a finalitat protegir-los, estudiar-los i difondre'ls, amb l'objectiu de convertir-se en un model de gesti integral del patrimoni que afavorisca el desenvolupament socioeconmic sostenible dels pobles que en formen part.

Oferta cultural per a donar a conixer l'art rupestre valenci

Les obres del Museu de la Valltorta estan a l'aire lliure, en els 12 abrics de pintures rupestres que es poden visitar. No obstant aix, el Museu cont una exposici permanent molt didctica a les seues sales per tal d'acostar els visitants a les manifestacions artstiques rupestres de la prehistria en terres valencianes. Unes manifestacions, com totes les que hi ha repartides al llarg de les nostres comarques, declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Per a potenciar el gran valor del Museu de la Valltorta i els abrics del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, per tamb de tot el patrimoni de l'art rupestre valenci de nord a sud, Cultura de la Generalitat ha iniciat un pla de visites guiades a 33 abrics, que van des del barranc de la Valltorta fins a Xal, passant per Alcoi, la Vall de la Gallinera o Bicorp.

Sn 19 els abrics de les comarques de Castell amb manifestacions artstiques de la prehistria que es poden visitar amb guies: abric de la Rambla (Portell), la Covatina (Vilafranca), abric del Mas d'en Barber (Forcall), cingle de Palanques (Palanques), la Serradassa (Vistabella), coveta Pere Toms (Atzeneta), abric d'en Meli (Sierra Engalceran), cova dels Rosegadors (la Pobla de Benifass), la Joquera (Borriol), abric del Castell (Vilafams), les coves la Saltadora (les Coves de Vinrom), l'abric Centelles (Albocsser), Mas d'en Josep, cova de Cavalls i coves del Civil (Trig), la cova Remgia i el cingle de la Mola Remgia (Ares del Maestrat) i els dos abrics de Morella la Vella (Morella). Les reserves s'han de fer directament al Museu de la Valltorta o a les oficines de turisme municipals.

Pel que fa a les comarques de Valncia, s'han organitzat visites guiades a 8 abrics amb pintures rupestres del masss del Caroig: coves de l'Aranya, abric dels Gineses, Charco de Madera i Balsa Calicanto (Bicorp); Cinto de las Letras (Dos Aguas), abric de Vicent (Millares), abric de Garrofero (Navarrs) i abric del Voro (Quesa). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis.

Quant a les comarques d'Alacant, es poden visitar 6 jaciments d'art rupestre: Pla de Petrarcos (Castell de Castells), la Sarga (Alcoi), Benial i Benirrama (la Vall de Gallinera), cova de la Caputxeta (Dnia) i abric del Mansano (Xal). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis i en el cas d'Alcoi tamb al Museu Arqueolgic.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana