Betxí: Betxí programa la I Setmana de la Taronja per a promocionar el consum i posar en valor el producte autòcton


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2014/11/114702_61823/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Betxí | Agricultura y Medio Ambiente | 08-11-2014
Betxí programa la I Setmana de la Taronja per a promocionar el consum i posar en valor el producte autòcton

Betxí ha decidit posar en valor tots els seus productes i atractius locals. Per això, davant l'inici de la campanya de la taronja, l'Ajuntament de Betxí ha organitzat una completíssima agenda d'activitats amb l'objectiu de donar a conèixer i fomentar el consum del seu principal producte agrari: els cítrics. Les activitats de la Setmana de la Taronja inclouen tot tipus d'activitats, per a totes les edats i segments socials: tallers, jocs, xerrades professionals, cursos de cuina amb aquest producte, contacontes, concursos de redacció i narrativa sobre aquesta temàtica, i fins i tot activitats esportives, com la I Trial Pics de Betxí, per donar a conèixer els camps de taronges. "És una proposta completíssima, dissenyada per a tots, amb jocs i activitats lúdiques i educatives per a nens, activitats per a joves, xerrades i col?loquis per als professionals, concursos, esport ... L'objectiu és, ara que comença la campanya, donar a conèixer els avantatges d'un producte propi, de primera qualitat, el consum també serveix per generar activitat econòmica", ha explicat Susana Ferrandis, regidor d'Agricultura.

El 'taller de taronges divertides' donarà el dilluns a les 17.15 hores al Casal Jove el tret de sortida a les activitats. Els més joves de la localitat pintaran i decoraran diferents varietats de taronges. Així mateix, el dimarts a les 17.15 hores, al Casal Jove acollirà la xerrada 'Coneixem Les nostres taronges'. De la mà d'un professional de la taronja, els més petits coneixeran les diferents classes de cítrics que es cultiven al municipi, així com les eines bàsiques de la tasca citrícola. Més tard, a les 19.00, al Centre de la Tercera Edat, el tècnic de qualitat de la Cooperativa Fructícola de Betxí, i sota la moderació del secretari de Fepac-Castelló, Domènec Nacher. Es dissertarà sobre 'Noves Varietats de Cítrics'.
Dimecres, a les 17.15, al Casal Jove acull el 'Gran Joc de la taronja', on els més joves podran posar a prova tots els coneixements sobre taronges adquirits en les jornades anteriors. "Encara que hi ha activitats per a tots els públics, considerem que cal incidir en els més joves. Es potencien hàbits saludables, menjar saludable i, a més, ells són els consumidors de taronges del futur, els productors del futur ... ", explica Ferrandis.


CUINA, CARRERES I ACTES CULTURALS

Dijous, a les 17.15, al Casal Jove acollirà 'Cuinem El nostre producte', on nens i nenes de la localitat podran conèixer receptes variades amb taronja. Així mateix, el divendres s'ha programat 'Contes con Vitamines', a càrrec de Contaclown, on s'han preparat 1.001 històries per explicar en què la taronja és la protagonista.

El dia 16 es celebra'ra la 'I Trial Pics de Betxí', una iniciativa pionera en l'àmbit de l'esport de Betxí que donarà l'oportunitat als competidors de conèixer els extensos camps de cítrics del municipi de la Plana Baixa.
D'altra banda, les diferents entitats del municipi organitzaran activitats al voltant del món del cítric. Així, en Pequelar s'ha previst la iniciativa 'La mandarina feliç', treballant els cinc sentits, el tacte, l'olor, el gust, l'odi i la vista a través de les taronges.
A nivell infantil, els escolars participaran en l'entrevista a un 'llaurador'y aprendran les tasques necessàries per fer créixer un taronger. A més, elaboraran un cançoner amb peces dedicades a les taronges. Els estudiants del primer cicle, amb la col?laboració de les mestresses de casa, preparessin unes postres amb taronges imitant la forma d'una papallona o de les seves mascotes.
Els escolars de segon cicle participaran en el 'I Concurs Auca Explicativa' del procés del cultiu de la taronja. Els de tercer cicle escriuran un conte en valencià en què les protagonistes siguin dues taronges, mentre que l'alumnat de l'IES formarà part del concurs del 'Auca Explicativa' i del concurs de narrativa.
Per la seva banda, a l'EPA també es participarà en aquest cicle, i elaboraran una redacció en la que relataran les seves vivències relacionades amb les taronges.


Programa:
Dilluns 10, 17:15-18:30 h . Taller de taronges divertides, al Casal Jove.
Pintarem i decorarem "taronges variades" donant-los formes divertides.
Aquest taller està adreçat a tots els xiquest i xiquetes que participen en les activitas del Casal Jove.

Dimarts 11, 17:15-18:30 h. Coneixem les nostres taronges, al Casal Jove.
De mà d'un professional de la taronja coneixerem diferents classes de taronges que es cultiven al nostre terme, així com algunes ferramentes que es gasten per a cultivar-les. Aquest taller està adreçat a tots els xiquest i xiquetes que participen de les activitas del Casal Jove.

Dimarts 11, 19:00 h, al Centre de la 3a edat.
Xarrada sobre "Noves varietats de cítrics", a càrrec del En José Francisco Nebot, tècnic de qualitat de la Cooperativa Frutícola de Betxí. Moderador. En Doménec Nácher, secretari de la FEPAC.

Dimecres 12, 17:15-18:30 h. Gran Joc de la taronja, al Casal Jove.
Amb el Gran Joc de la taronja posarem a prova tot el que hem aprés d'aquesta fruita. Aquesta activitat està adreçada a tots els xiquest i xiquetes que participen de les activitas del Casal Jove.

Dijous 13, 17:15-18:30 h. Cuinem el nostre producte, al Casal Jove.
Aprendrem i posarem en marxa diferents formes de cuinar amb taronges amb tots els xiquets que participen en les activitats del casal. Les receptes es reculliran en un receptari.

Divendres 14, 17:30h, al pati del palau.
"Contes amb vitamines" a càrrec de Contaclown.
Sinopsi del espectacle:
La taronja, eixa fruita taronja i dolça, ens ha acompanyat des de ben xicotets. Però no tan sols a nosaltres, sinò als nostres pares i avis.
És per això que tenim 1.001 històries que contar en la que ella es la protagonista.
Seran contes àcids i dolços, vells i nous, refrescants com un suc i amb olor de gesmil, això si, tots ells amb un munt de vitamines.

Dia 16, cursa de muntanya «I Trial Pics de Betxí». Activitat que permetrà passar prop de camps de traronges durant part del seu recorregut. Al finalitzar la cursa, els participants, podran gaudir d'una cata de clementina.

Al llarg de la setmana les entitats educatives treballaran al voltant de la taronja:
PEQUELAR
Activitat.- "La mandarina feliç".
El xiquet i la xiqueta expressen l'emoció de l'alegria en la mandarina, dibuixant un somriure a la boca. Treballem els cinc sentits: tacte i olor de productes naturals (la mandarina, les fulles de taronger, la terra, la flor); sabor (àcid i dolç), oïda (pelar una taronja, fer un suc, tocar una fulla), vista (taronges verdes i madures, i resta de productes naturals).

INFANTIL.-
TREBALL DIDÀCTIC DE LA TARONJA: "L'OFICI DEL LLAURADOR"
Dimarts 11, 15:30h. Activitat: Entrevista a un llaurador "al voltant del taronger". Plantarem un arbre i el llaurador ens descobrirà els secret de cuidar-lo.
Activitat: "El cançoner". Inventarem i cantàrem alguna cançoneta dedicada a la "taronja".
PRIMER CICLE.-
Dimecres 12, 15:30h. Activitat: "Les taronges divertides al plat"
Cadascú prepara el seu postre de forma creativa imitant una "papallona" o "la seua mascota". Açò ajudarà a ser protagonistes en la pròpia cuina familiar. Col?laboren "l'Associació de Mestreses de Casa".

SEGON CICLE.-
Activitat: I concurs auca explicativa del "Procés de conreu de la taronja"
L'activitat consisteix en plasmar mitjançant vinyetes el procés de conreu de la taronja, que previament ens haurà explicat un iaio llaurador. Cada dibuixet serà acompanyat per una frase explicativa. Tot seguint les bases del concurs.

TERCER CICLE
Activitat: I concurs de narrativa "Dues taronges, les protagonistes"
L'activitat consisteix en escriure un conte en valencià, on les protagonistes seran "dues taronges". Tot seguint les bases del concurs.

I.E.S BETXÍ
Activitat: Un grup d'alumant de l'I.E.S formarà part del jurat per al "I concurs Auca Explicativa" i per a "I concurs de narrativa", qui participarà de forma responsable per trobar els premiats dels concursos dels escolars. El jurat es reunirà a partir del 17 de novembre a la Casa de la Cultura.
E.P.A
Activitat.- "La taronja a la meua vida"
Redacció d'una anècdota o vivència relacionada amb la taronja que hagen tingut durant la seua vida. Serà un exercici per treballar la memòria i donar a conéixer contingut històric de la seua vida (treball en hort, al magatzem, a casa, al carrer,...).
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana