Betxí: Betxí revisa la seva història amb el traçat de la sèquia provinent de la Font dels Fontanars


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/5/227802_144460/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/5/227802_144460/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/5/227802_144460/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Betxí | General | 19-05-2024
Betxí revisa la seva història amb el traçat de la sèquia provinent de la Font dels Fontanars

La setmana passada es va realitzar una inspecció tècnica de l'estat de conservació de la gàbia de l'acequia més antiga de Betxí, que s'encarregava de donar aigua al municipi. L'alcaldessa del municipi, Carla Nebot, i el regidor, Luis Martín, van acompanyar els professionals de la Comunitat de Regants de Betxi i la Societat Espeleològica de València a conèixer el traçat de l'acequia d'època musulmana. Nebot ha assenyalat que 'els orígens del nostre municipi estan relacionats amb la Font de Fontanars, o de la Canaleta, que històricament ha proveït d'aigua la població i la seua horta'.

L'entitat organitzadora local, la Fundació Novessendes, i des del grup motor del projecte de l'Horta del Rajolar, han volgut promoure i visibilitzar el patrimoni fluvial i la corresponsabilitat social cap als seus cures i manteniment.

D'aquesta primera inspecció es conclou que les reparacions i obres de manteniment fetes al llarg dels últims anys sense els criteris de la tècnica constructiva original han empitjorat considerablement el seu estat. D'altra banda, els pous de manteniment han anat tancant-se progressivament fins al punt de dificultar la reparació o retirada de sediments i esllavissaments al seu interior. 'Malgrat tot, en l'actualitat, la canalització drenant continua subministrant aigua des de l'aqüífer des del seu traçat original, que evidencia la mobilitat del riu que en l'actualitat la creua diverses vegades per damunt', han explicat.

Des de la Fundació Novessendes es mostren satisfets per la inspecció realitzada, i per la jornada de participació que va servir.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana