Borriol: Compromís per Borriol adverteix que la negativa al Pla de Sanejament pot provocar una intervenció per part del Ministeri d'Hisenda


 
La Plana al Dia | Borriol | General | 11-10-2019
 


Ramos: "L'oposició coneix la situació i no ha proposat cap alternativa real. Hem d'actuar amb responsabilitat totes i tots"

Compromís per Borriol lamenta la falta de responsabilitat de l'oposició a l'Ajuntament del municipi per la negativa a l'aprovació del Pla de Sanejament. Hèctor Ramos, alcalde de Borriol, explica: "Aquesta no és una situació fàcil per a ningú. No és una decisió que agrade a l'equip de Govern, però les dades són objectives, i l'oposició les sap". "Saben que no aprovar el Pla de Sanejament pot dur al nostre poble a una situació d'intervenció per part del Ministeri d'Hisenda", critica.

"Sabem que un Pla de Sanejament i la pujada d'impostos és una mesura impopular però és necessària per la falta de liquidesa del nostre consistori", apunta Ramos. Les raons són diverses: D'una banda, el deute de més de 4 milions d'euros heretat dels anteriors governs, i la impossibilitat d'aprovar uns pressupostos plenament propis per part d'anteriors equips de govern durant més d'una legislatura. D'altra banda, el fet que no s'han augmentat els impostos des de fa més de 10 anys a Borriol. I, "la càrrega impositiva - ingressos -, des de fa anys és inferior al cost dels serveis", el qual és insostenible per raons lògiques.

Què proposem?

L'alcalde de Borriol, Ramos, ha defensat en el Ple celebrat aquesta vesprada que el que pretén és "donar una solució al problema que ens hem trobat. No busquem culpables, sinó solucions". Per això, "entenem que sols tenim una opció, aprovar el Pla de Sanejament", matisa.

Aquest Pla comporta una pujada progressiva de l'IBI fins al 0.78%, el qual es troba per sota de la mitjana en comparació amb els ajuntaments dels pobles de les nostres comarques, i un altre augment de l'impost del fem de poc més de 27 euros per habitatge, donat que l'actual cobreix únicament el 49% del cost del servei i amb el compromís de fer una gestió conscient en el pressupost que proposarem per al proper any 2020. Sabem que hi ha diversos aspectes en els serveis i altres temes de gestió que es poden millorar, que suposaran un estalvi a mitjà o llarg termini. Malauradament, la llei no ens dóna marge de maniobra en el temps per recuperar la situació actual de fallida.

"Entenem que als veïns i veïnes de Borriol no els agrade aquesta mesura, però és una pujada assumible, que permetrà sanejar els comptes, i garantir els millors serveis per a totes i per a tots", defensa Ramos.


L'alcalde de Borriol assenyala que "l'oposició és conscient que aquest Pla és necessari, però no que la seua no-aplicació ens pot portar a una situació d'intervenció dels comptes, o això vull creure". "No han aportat cap solució més que la reducció de despesa mitjançant una reducció de la plantilla de l'Ajuntament, el qual saben que és inviable, si no volem perdre qualitat en els serveis que oferim als nostres veïns i veïnes", conclou.

Què implica una intervenció del Ministeri d'Hisenda?

L'equip de Govern de l'Ajuntament de Borriol aposta per l'aprovació del Pla de Sanejament per tal d'evitar la intervenció dels comptes del consistori, el qual "té greus conseqüències per a tots i per a totes". "L'oposició es nega a aprovar el Pla perquè comporta un augment d'impostos, però són sabedors que en cas d'intervenció aquest augment seria al màxim i sense cap opció ni remei, a més de totes les mesures que es puguen prendre com les multes coercitives", explica l'alcalde de Borriol.

I, en el cas que es produïra la intervenció, es poden arribar a suprimir les subvencions a les associacions del poble, així com les partides destinades a festes, i "el més greu de tot seria la impossibilitat d'oferir serveis que nosaltres considerem bàsics com l'ampliació de la Unitat de Respir o l'Escola Matinera i Vespertina, entre molts altres", lamenta Ramos.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana