Burriana: A.F.D.E.M. protagonitza la simblica i compromesa primera Plant de les Falles de Borriana


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/3/183144_110679/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/3/183144_110679/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/3/183144_110679/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/3/183144_110679/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 14-03-2019
A.F.D.E.M. protagonitza la simblica i compromesa primera Plant de les Falles de Borriana

L'Associaci A.F.D.E.M. (Associaci de Familiars pels Drets de la Malaltia Mental) ha aportat un dels moments ms especials i una de les novetats amb major crrega simblica de les Falles de Borriana de 2019. I s que durant els ltims mesos, tots i totes les persones que formen part de l'Associaci han estat treballant en el monument faller ?LA NOSTRA FALLA?, un disseny de l'artista local Xavi Ribes que s'ha plantat durant la jornada prvia a la ?Plant? oficial de les 19 falles de Borriana. I fins all s'han dirigit molts i moltes de les representants municipals, amb l'alcaldessa Maria Josep Safont i la regidora de Festes, Llusa Monferrer al capdavant, per a gaudir d'un moment tan especial com aquest. Tal com explicava una de les responsables d'AFDEM, Cristina Vilar, ?l'emplaament de la Falla no s casual, ja que est situada en la intersecci de la Carretera de Nules amb el carrer Francisco Fuentes, just al costat del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Borriana?.
Aix, des de les huit del mat, els i les encarregades de muntar el monument l'han comenat a fer a l'estil de tomb, la forma antiga de plantar les Falles, ajudant-se de cordes i alant-la a pols. A penes un parell d'hores desprs, el monument ja s'havia alat per complet i ha pogut ser admirat tant per la nodrida representaci municipal com pels i les membres de la prpia *AFDEM, a ms dels i les vianants que passaven per la zona i que podran visitar la falla fins el prxim dia 19 quan tamb se sume a la Crem general de tots els monuments.
Segons explicava tant el mateix Xavi Ribes com les representants de l'Associaci, ?no ha sigut fcil dissenyar la Falla, ja que volem manifestar grficament la malaltia mental i les seues diferents etapes fins a la rehabilitaci, la qual cosa ha suposat un gran esfor per creiem que s'ha aconseguit?. En tot el procs de creaci, tamb han participat els diferents tallers fallers que han col?laborat en l'elaboraci, i on tamb els usuaris de l'associaci han treballat de forma continuada. Desprs de tot el procs creatiu i la ?plant? de hui, els membres d'AFDEM mostraven ?la nostra satisfacci per veure que LA NOSTRA FALLA reflecteix perfectament la nostra idea inicial, un tema tan ple d'estigmes que, a vegades, s molt difcil de tractar o de parlar sense donar motiu als prejudicis?.
Aix, els i les borrianenques, i totes les persones que durant els prxims dies visiten Borriana tenen l'oportunitat de gaudir enguany d'una falla ms de l'habitual, la d'AFDEM, en la qual tamb es conta una histria concreta: la del reflex de tots els obstacles que han hagut de sortejar cadascun d'ells des que sn diagnosticats, amb ninots amb poc color que representen l'poca fosca que a vegades han de passar fins a arribar a l'estabilitzaci. Tamb hi ha varis ninots retallables en els quals apareixen els ?supeartistes? que han fet possible la Falla, com sn Paco Fuentes, Loren Fandos, Vicente Martnez, Jose Luis Pascual (Pepi), Rafa Ibaez i Javi Capella, ?a qui no tenim paraules per a agrair el seu treball, com succeeix amb Quino Puig i Vicent Blasco, pel seu gran i detallat treball a l'hora d'encarregar-se de la crtica tamb present en LA NOSTRA FALLA?. Finalment, en el monument tamb hi ha una fase formada per ?el pont que han format Ajuntament i empreses col?laboradores com Satine, Mapfre, Pirotcnia Mart o l'artista Juan Por, i a qui agram les responsabilitat social corporativa per part dels seus gerents i dels representants municipals?.
L'empressa Satine ha segut la que ha pagat totes les despesses per construir el monument faller.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana