Burriana: El treball de les dones en el sector pesquer es reivindica a Borriana


 
La Plana al Dia | Burriana | General | 27-02-2020
 

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, i el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, assistiran a la xarrada sobre El treball de les dones en el sector pesquer per part de l'Associaci de Dones de la Mar de Gandia (ADOMAR), amb l'objectiu de visibilitzar el seu treball i donar suport a les seues reivindicacions laborals.
La xarrada, que tindr lloc dem divendres, 28 de febrer, a les 19h a la Centre Municipal de Cultura la Merc, est emmarcada dins de la programaci del 8 de mar, Dia Internacional de les Dones, i compta amb el suport i lassessorament de l'Agncia d'Igualtat Municipal des de la qual se'ls ha facilitat tot el possible l'altaveu per a fer arribar les seues reivindicacions.
En la taula intervindr la patrona de pesca de Borriana Elisabet Gasc i, posteriorment, s'inaugurar l'exposici de pintura i fotografia Dones entre aiges i fils a crrec tamb d'ADOMAR. La mostra romandr oberta en el claustre de la Centre Municipal de Cultura la Merc fins a l'ltim cap de setmana de mar.
El Secretari Autonmic de Labora, Enric Nomdedu, ha disculpat la seua absncia, no obstant aix, ha emplaat l'entitat a una reuni el prxim dia 4 per a poder conixer les seues reivindicacions de primera m.
La regidora d'Igualtat ha explicat que diverses dones de Borriana, al costat d'altres de diferents localitats de la Comunitat Valenciana, formen part del collectiu Adomar que lluita pels drets laborals de la dona en el mar i per ampliar la seua visibilitat en la societat i, alhora, reivindiquen el reconeixement laboral i la formaci.
Un pla d'estudis o catleg formatiu autonmic que permeta certificar uns oficis que malgrat ser 'ancestrals' no estan catalogats i, al mateix temps, els permeta donar-se d'alta i asseguren el relleu generacional que ara no troben. Reivindicacions, a ms, ja reconegudes en altres territoris del nostre pas.
Maria Romero ha manifestat que el paper de les dones en el mar va ms enll de la pesca, sn un exemple de lluita i feminisme que a ms garanteix la sostenibilitat, i Vicent Aparisi ha assegurat que l'Ajuntament de Borriana dna suport a les reivindicacions laborals de les dones que dediquen la seua vida laboral a tasques relacionades amb la pesca i que, entre altres temes, reclamen que se les incloga en el Rgim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar.
Pescadores, poseres i xarcieres
El treball de la dona en la mar tradicionalment s com a poseres o xarcieres, i en molt menor mesura, quasi anecdtica de fet, tamb pescadores i noms aquest ltim est reconegut com una ocupaci i qualsevol persona que es dedique a aquestes prctiques pot registrar-se en l'Institut Social de la Marina i iniciar la seua cotitzaci i aportacions al sistema. No obstant aix, tant les poseres com les xarcieres no poden donar-se d'alta en cap instituci, no existeixen com a oficis. Aix s una de les qestions que demanden, -ha precisat Romero-, que la Generalitat Valenciana les tipifique com a ocupacions i totes tinguen els mateixos drets.
Les poseres sn les encarregades de rebre el peix que arriba de la mar, vendre'l i portar la comptabilitat, entre altres labors, mentre que les xarcieres reparen i cuiden les xarxes en el port.
Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat ha evidenciat que el paper que realitzen les dones en la mar ha sigut durant anys invisible, i ha lamentat que elles realitzen jornades laborals de ms de 12 hores diries, per el seu treball no estiga reconegut per cap organisme oficial i aix implica que malgrat dedicar tota la seua vida a aquest treball mai percebran una pensi de jubilaci.
En aquesta lnia, Maria Romero i Vicent Aparisi, han recordat que Borriana ja va mostrar pblicament l'any passat el suport i reconeixement del paper histric de la dona dins del mn de la pesca, en una declaraci institucional que el Ple corresponent al mes d'abril va aprovar de forma unnime. Una declaraci institucional que pretenia aconseguir l'equilibri de gnere en el sector pesquer i igualtat d'oportunitats per al seu capital hum, mitjanant cinc mesures concretes.
8 de Mar
Finalment, Maria Romero ha explicat que enguany la programaci al voltant del 8 de mar a Borriana t com a fil conductor la figura de la dona en el mn laboral, per a visibilitzar les dones en aquells mbits de la societat ocupats tradicionalment per homes i poder abordar els estereotips de les opcions educatives i professionals i, d'aquesta forma, promoure la igualtat de gnere en l'educaci, la formaci i l'orientaci professional.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana