Burriana: La 'pinta' del Port es va construir per a suportar ms del triple de la pluja d'ahir


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/4/194920_120667/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/4/194920_120667/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 01-04-2020
La 'pinta' del Port es va construir per a suportar ms del triple de la pluja d'ahir

Resulta curis que l'Ajuntament de Borriana s'escude en el gran aiguat que va caure per a justificar les inundacions de la zona del Port de Borriana. Curis quan el consistori es va gastar l'any 2011 un total de 2,7 milions d'euros per a evitar inundacions de 436 litres per metre quadrat que va ser la que va caure aquell 29 de setembre de 2009. Ahir va ploure menys de la tercera part.
Els clculs dels tcnics municipals anaven encaminats al fet que no tornara a ocrrer. No obstant aix ha ocorregut i no amb 436 litres per metre quadrat, sin amb la tercera part, s a dir, amb 130 litres per metre quadrat.
No obstant aix, a diferncia d'aquella ocasi, l'Avinguda Mediterrania no ha tingut cap problema d'aigua, ni hi ha hagut que enderrocar cap mur. I tampoc ha tingut cap problema la zona de la llotja del port. I ac tampoc hi ha hagut que enderrocar cap mur.

Llavors?
Si el motor installat al final de la pinta (denominaci de l'obra hidrulica que es va construir) noms funcionava uns 15 segons cada tres o quatre minuts, perqu hi havia inundacions a partir d'uns 150 metres en lnia recta.
Perqu aquella aigua que era all entollada no corria per les canalitzacions de la 'pinta' i, per tant, no aconseguia el suficient nivell per a activar la bomba.
I tot apunta al fet que la 'pinta' no va tindre ms problemes que els ocasionats per les obstruccions en els embornals. Unes obstruccions que impedien que l'aigua marxara per les canalitzacions.
Per clar, aix s assumir una responsabilitat que, almenys fins al moment, l'Ajuntament no ha volgut assumir.
La citada pinta t uns conductes de 0'8 metres de dimetres en els ramals perpendiculars a la mar i de 1,5 metres de dimetre en el parallel a l'Escola de Vela.
No obstant aix, l'aigua va crrer lliure pels carrers i fins i tot va pujar en moltes voreres i els vens i els operaris de Fobesa es van dedicar gran part del mat a desembossar els embornals. A la vesprada ja estava tot l'asfalt sec i, no obstant aix, per les squies encara corria molta aigua.

Noticies relacionades:
1- Els llauradors paguen l'evacuaci d'aigua de la Serratella

2- El collector del Port pot asumir tres voltes ms de l'aigua d'ahir.

3-1- Inundacions, indignaci i rescat de persones
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana