Burriana: 'Borriana no ofereix, noms demana'


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195490_121220/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 15-05-2020
'Borriana no ofereix, noms demana'

Migel ngel Bod, opinador.- Durant la visita a Borriana en 1976 dels Reis d'Espaa Juan Carlos i Sofia, es va produir un fet molt comentat i que ha passat a la histria d'aquesta ciutat, quan el llavors alcalde Sr. Vicente Vernia Montoya, des del balc de l'Ajuntament, va llanar a tothom la famosa frase de Majestats, Borriana no us demana noms us ofereix. En aqueixa poca, la de les albors de la democrcia, amb moltes manques en infraestructures i serveis, tots els pobles constrenyien als Reis les moltes inversions que necessitaven. Per el nostre alcalde, com a bon *burrianero, fidel als atributs pel que se'ns coneix, va oferir i no va demanar.
Han passat ja molts anys i aqueixa beneda fanfarroneria de la qual tamb parlava el nostre Cardenal *Tarancn s, desgraciadament, cosa del passat. El que mai ens podrem imaginar s que, sent conscients que aquells temps estan ja molt lluny, arribara el moment que l'actuaci de la nostra primera autoritat municipal siga tot el *contario i Borriana decidisca que el primer s demanar i d'oferir ja veurem.
Aix s el que s'entn desprs de la decisi adoptada a primers d'aquesta setmana per la qual el nostre Ajuntament, malgrat les moltes dificultats que est passant la poblaci davant els efectes sanitaris, socials i econmics de la pandmia del coronavirus, t l'ocurrncia d'iniciar el cobrament dins de 15 dies dels rebuts de les taxes de fems i impostos de vehicles. I el que s pitjor, ens intenta enganyar amb el titular de la notcia, donant a entendre un ajornament dels tributs, quan s tot el contrari.
Som conscients que aquest cobrament s'hauria d'haver iniciat el 15 de mar per, a causa de l'estat d'alarma en el qual ara encara seguim, la regidoria d'hisenda el va ajornar sense data, encara que no motu proprio sin bastant a la seua pesar davant la pressi meditica i ciutadana que se li va vindre damunt. I ara, dos mesos desprs, sense que moltes famlies, autnoms, comeros o empreses hagen obtingut cap ingrs des de llavors, es decideix que no s'ajornar ms i s'opta pel cobrament imminent.
Com ocorre en quasi tots els Ajuntaments, haguera sigut molt ms convenient sollicitar una plissa de crdit, a un tipus d'inters de mercat molt baix en aquests moments, amb el qual tindre la liquiditat necessria per al funcionament de la instituci.
D'aquesta manera, es podria aprovar l'ajornament d'aquests rebuts, endarrerint el seu cobrament diversos mesos fins que els temps siguen una mica millors, la qual cosa podria suposar un alleujament molt important per a molts ciutadans. Aquest alleujament seria fins i tot major en el cas que s'aprovaren alhora bonificacions als collectius que el necessiten.
Fa uns dies hem conegut que a Borriana existeixen 368 empreses amb *ERTES aprovats, que aconsegueixen 1.363 treballadors, la qual cosa unit als aproximadament ms de 1.400 comeros que han hagut de tancar o que han vist reduir-se en molt els seus ingressos, o els quasi 3.000 aturats que ja existien amb anterioritat a l'estat d'alarma, els problemes apressants poden aconseguir entre 5.000 i 6.000 persones, la qual cosa suposa aproximadament un 40% de la poblaci activa.
No es pot entendre de cap manera que uns partits d'esquerres com a PSOE i COMPROMIS, amb una ms que evident sensibilitat social en els seus principis, no tinguen com a prioritari activar un Pla de Reactivaci Econmica de la ciutat que incloga totes les mesures que sn peremptries i que molts municipis ja estan aprovant. En canvi, la primera decisi que adopten s la de continuar demanant esforos al contribuent, mentre sobre el Pla el continuem estudiant.
Tot el que no siga apostar per secundar amb urgncia a totes les persones, autnoms o empreses, afectaria greument la confiana en el nostre govern municipal. Per cosa que s encara ms preocupant, s que afectaria sobretot aquests ciutadans que esperen imperiosament que el seu Ajuntament *empatice amb ells i les seues necessitats, la qual cosa fins ara sembla molt lluny de succeir.
Esperem i desitgem ferventment que puguen arribar a rectificar i que adopten l'nica decisi que ara mateix la situaci requereix: que l'Ajuntament de Borriana no demane, sin que oferisca.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana