Burriana: A la vista de les dades, s el moment d'actuar


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195634_121361/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195634_121361/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195634_121361/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195634_121361/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/5/195634_121361/5_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 31-05-2020
A la vista de les dades, s el moment d'actuar

Miguel ngel Bod.- Fa uns dies han eixit a la llum les dades per municipis de morts i contagis pel coronavirus en tota la Comunitat Valenciana. A la vista d'aquests, pel que fa a *Burrriana, es confirma desgraciadament el que ja se suposava per les dades parcials que durant aquests tres mesos, encara que mai de manera oficial, han anat sorgint espordicament en algun mitj de comunicaci.
A la vista del comparatiu que s'adjunta, s'observa que la nostra ciutat s un dels focus ms importants del virus no sols a la provncia de Castell, sin en tota la Comunitat Valenciana, tant en quantitat de casos positius o morts com, sobretot, en relaci a la poblaci de cada municipi.
Respecte a la taxa del nombre de morts per cada 10.000 habitants, Borriana (10,67) ocupa la tercera posici en municipis mitjans i grans de ms de 20.000 habitants, darrere d'Alcoi (13,56) i molt prop de Requena (11,87).
Aix mateix, pel que fa al nmero total contagiats per habitant que han donat positiu en test *PCR, la nostra ciutat ocupa el primer lloc (81) igualat amb Requena (81) i a molta major distncia de Benidorm (56), Vila-real (42) o Alcoi (41).
Per potser un de les dades ms preocupants s que la taxa a Borriana (2,31) dels contagiats en els ltims 14 dies s tamb de les ms altes, noms darrere de Requena (2,47) i a molta distncia de la resta de poblacions considerades.
Tamb ha de preocupar-nos que les dades de morts sn molt alts, la qual cosa unit al fet que hem tingut molt pocs casos en les nostres residncies d'ancians, ens indica que la incidncia en la resta de poblaci ha sigut de les ms elevades de la Comunitat. Les dades a Alcoi o Vila-real, amb la meitat de morts en els seus geritrics, Morella amb quasi el 100%, o Requena i Utiel, amb ms de ter, es contraposen a l'escs 10% que hem tingut en el nostre municipi.
Aquesta informaci, de la qual abans no es disposava i noms se suposava, encara que no amb aquest grau de gravetat, ens hauria de fer reflexionar sobre si a Borriana s'ha d'actuar de manera diferent a partir d'ara. Sobretot, perqu sembla que la bestiola encara est molt prop de nosaltres a la vista dels contagis en els ltims 14 dies.
Sabem per la premsa que en algunes ciutats com Torrejn d'Ardoz, d'uns 130.000 habitants, s'estan invertint uns 2MM per a fer test a tota la poblaci, encara que tamb coneixem que els test massius no estan recomanats pel Ministeri de Sanitat o per la prpia Conselleria per la poca rendibilitat comparada amb la gran inversi necessria.
No obstant aix, entre fer proves a tota la poblaci o fer molt poques com a Borriana, va un llarg tros. Les niques que s'han fet en la nostra localitat per a conixer la incidncia del virus, s'han pogut realitzar grcies a l'aportaci solidria de molts ciutadans. Amb el total recaptat de quasi 150.000 per mitj de la Fundaci Setine i grcies a la seua generosa aportaci, s'han pogut realitzar test a diversos collectius d'activitats essencials.
Per tot aix, s el moment que el nostre Ajuntament s'implique molt ms en aquesta qesti i es puguen formalitzar compres importants de test per a ms collectius de risc i per a la ciutadania en general, ja no sols per a conixer amb detall les causes de l'alta incidncia que hem tingut, sin sobretot per a previndre possibles casos futurs, que s potser ara el ms important.
La collaboraci pblic-privada que ha resultat fructfera fins al moment, s'hauria d'ampliar amb l'aportaci de recursos municipals i ajudes de ms empreses privades, que segur que tamb secundarien.
A ms, amb aquest acte, es llanaria el missatge a gran part de la poblaci, joves i menys joves, que cal continuar sent molt diligents i responsables, que l'amenaa continua vivint al nostre costat i que no ha desaparegut del tot. Ms encara quan de manera imminent s'entrar en la fase 2 de la desescalada, per la qual cosa l'alegria collectiva podria deixar de costat les moltes precaucions preses fins al moment, ocasionant un rebrot que seria molt perjudicial.
En moments de crisis s quan els governs ms a prop han d'estar de les necessitats dels ciutadans. I ara, que a la vista de les dures dades, es necessita conixer les causes i sobretot previndre futurs perjudicis, s el moment d'actuar.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana