Burriana: Mentre a Borriana retornem diners als bancs, en altres llocs...


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/11/196664_122259/1_M1.jpg
Publicitat
La Plana al Dia | Burriana | General | 16-11-2020
Mentre a Borriana retornem diners als bancs, en altres llocs...

Miguel ngel Bod.-En el ple del passat 5 de novembre de 2020, l'equip de govern de l'Ajuntament de Borriana ens va tornar a sorprendre als qui creiem que l'nica poltica econmica possible s actuar amb contundncia enfront de la crisi del *Covid, de manera que es puguen corregir els seus desagradables efectes que continuen perjudicant gran part de la poblaci.

Aix, en moltes ciutats, dirigides per governs de molt divers signe poltic, no es caminen amb marrades i, en aquests difcils moments, actuen molt fermament tirant m de tots els seus recursos, tant en les mltiples ajudes atorgades en aquest any 2020 com en els pressupostos del prxim any.

Borriana precisament no s'ha distingit per ser dels municipis ni que ms recursos han destinat fins ara, ni que ho han fet amb ms diligncia. De fet, tenint noms en compte el destinat a la reactivaci econmica, les ajudes al comer i a empreses no han passat dels 50.000, quan altres Ajuntaments han disposat 1MM, 2MM o fins i tot 3 MM d'euros.

I el que, sobretot, ens va sorprendre en el Ple, s que una part dels supervits d'anys anteriors, que ara ja es poden gastar legalment, es destinen a retornar els diners als bancs. Qu no existiran actuacions pendents a la ciutat per a invertir aquests supervits? Noms amb mirar els programes electorals seria ms que suficient per a comprovar les nostres mltiples manques com a ciutat: *Museu de la Taronja, Museu Cardenal *Tarancn, Remodelaci del Centre, Parc de l'Arenal,

Les declaracions en el Ple de la nostra Regidora d'Hisenda sn molt eloqents:
A part de destinar 1,9MM, dels 2,65 MM dels romanents que queden pendents d'aplicar, per al pagament de les dues primeres quotes d'urbanitzaci a Sant Gregori, es destina la resta a l'amortitzaci de 340.000 de deute, per a compensar els menors ingressos per taxes de l'any 2021, aix com 250.000 a dinamitzaci comercial i 75.000 a obres de manteniment, tot aix amb la finalitat de reactivar l'economia present i futura de la ciutat.

No sembla molt probable que retornant diners als bancs s'aconseguisca reactivar l'economia, ms aviat hauria de ser aplicant tots els recursos disponibles, fins i tot endeutant-se ms, com en altres Ajuntaments s'est fent.
Com a prova d'aix, destaquem les declaracions de diversos alcaldes i crrecs institucionals importants que, sent del mateix signe poltic que a Borriana, apliquen una estratgia molt diferent:

10/11/2020. Roger Cerd (PSOE), Alcalde de Xtiva (29.231 habitants, 30MM pressupost 2020 i 11MM de deute a la fi de l'any passat, 307 per habitant):
Hem marcat per al pressupost uns objectius irrenunciables: l'escut social, amb un augment del 480%, la reactivaci econmica, amb un augment del 170% sobre els 3,4MM del Pla *Reactivem de l'any 2020, aix com la inversi en infraestructures, amb un augment del 68% i un total de 7,8MM.

L'increment de 3,5 MM en els comptes per a 2021, que fa possible un augment en la despesa, ve dau per un prstec d'inversions. Cal destacar que s la primera vegada que es recorre a un prstec superior a les amortitzacions previstes, grcies a la congelaci de les regles fiscals per part del govern central.

09/11/2020. Juan Antonio *Sagredo (PSOE), Alcalde de Paterna (70.195 habitants, 63MM pressupost 2020 i 22MM de deute a la fi de l'any passat, 307 per habitant):

Paterna descarta amortitzar els 12MM del supervit i els destina a projectes reals per a la ciutat i no a pagar deute pblic. Una mesura que ve recolzada per la flexibilitat pressupostria, amb la qual compta l'equip de govern en haver redut notablement el deute pblic en els ltims 5 anys. L'Administraci ha de convertir-se en protagonista de la reactivaci, per la qual cosa no destinarem els nostres romanents a pagar a bancs.

08/11/2020. Vicent Soler (PSOE), Conseller de Economia:
Estem davant una situaci extraordinria. Un fet com el *Covid sol passar una vegada cada 100 anys i espere que els nostres fills i nets no l'hagen de patir alguna cosa com aix d'ara. Ara tenim unes despeses extraordinries que no podr pagar-los aquesta generaci. Haur de repartir-se entre generacions posteriors i per a aix el mecanisme s el deute. Volem que siga el mnim possible, per si en el futur volen viure b, ara cal superar aquesta situaci.

23/10/2020. Sandra Gmez (PSOE), Vice-alcaldessa de Valncia, comentant l'amortitzaci del deute que l'Alcalde Joan Rib, ha decidit en la capital:
Els 32 MM d'amortitzaci als bancs es podrien haver dedicat en 2021 a un Pla d'estimulaci i reactivaci de l'economia, sense prioritzar el deute bancari i pensant en les moltes persones que necessiten d'aquest ajuntament. Hi ha fets provats i una realitat, que indiquen que per part del Govern han quedat suspeses les regles de despeses que impedien usar els romanents o endeutar-se en el futur. No es pot entendre aquesta histrica, pel quantiosa, devoluci als bancs.

s important destacar que aquests alcaldes i crrecs institucionals sn tamb els responsables de diverses Secretaries en la Comissi Executiva Nacional del PSPV-PSOE, d'igual manera que l'alcaldessa de Borriana.

No ens aniria res malament que el nostre equip de govern aprenguera del que fan en altres ciutats i que, malgrat haver deixat passar moltes oportunitats durant aquest any, en el prxim pressupost de 2021 s'apliquen els mxims recursos dels quals Borriana disposa, presents o fins i tot futurs. s important ressaltar que el nostre deute, de 104 per habitant, s un ter de la de *Xtiva o Paterna, on ens consta que actuaran molt fermament per a l'eixida de la crisi, com en molts altres llocs.

Molt d'nim en l'obstinaci.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana