Burriana: Si es vol, Es Pot


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/4/197752_123149/1_M1.jpg
Publicitat
La Plana al Dia | Burriana | General | 04-04-2021
Si es vol, Es Pot

En tot just sis dies s'han esgotat els 110.000 de bons de 10 i 20 que dilluns passat va posar en circulaci l'Ajuntament de Bilbao per a ajudar a l'hostaleria. En les primeres 24 hores es va collapsar la web i es van vendre ms de 66.000 vals. El Consistori posa un mili d'euros, els consumidors altre mili i els hostalers adherits al programa s'emporten els dos milions. No es tracta de finanar el 'poteo', sin de consolidar l'ocupaci en bars i restaurants, va dir l'Alcalde de Bilbao Jose Mari Aburto. El PAS 22/03/2021
A la vista d'aquesta recent notcia, d'altra banda lgica a conseqncia de les necessitats d'ingressos dels comeros i de les ganes de portar una vida normal dels ciutadans, s moment de recordar de nou la possibilitat d'implantar a Borriana una mesura sollicitada des de fa ja diversos mesos, tant en aquestes lnies com per molts comerciants, per la Federaci de Comer o fins i tot pels grups d'oposici a l'Ajuntament.
s veritat que particularment el sector de l'hostaleria, aix com les empreses del sector d'oci o festiu, estan rebent en l'actualitat unes importants ajudes promogudes des de la Generalitat Valenciana per a tots els municipis, que a la nostra ciutat ascendeixen a quasi 1.000.000, dels quals els consistoris sufraguen el 15%; o que el Govern de la Naci ha aprovat recentment unes ajudes directes de 7.000 milions d'euros a empreses de diferents sectors, que encara tardaran un parell de mesos a arribar.
Per tamb s cert que a moltes empreses, sobretot autnoms i pimes de molts altres sectors, no els estan arribant aquestes compensacions (ms que ajudes seria ms correcte parlar de compensacions) de les administracions per les obligades restriccions o tancaments totals dels seus negocis obligats per les autoritats sanitries.
No hi ha dubte que els efectes d'aquesta crisi econmica, tan diferent a altres anteriors, noms es poden combatre incentivant la demanda, com recomanen els experts i tots els governs estan aplicant. D'ac els ingents recursos incorporats als Plans de Recuperaci en tots els pasos, grans o xicotets i per totes les administracions, grans o xicotetes.
Baixant al terreny municipal on estan ms visibles les necessitats particulars de les empreses, amb la ferma decisi que el prioritari ara s incentivar el consum, molts municipis s'estan bolcant a implementar ajudes importants als autnoms, comeros i pimes mitjanant reduccions d'impostos, ms ajudes directes o fins i tot en la creaci d'uns bons de comer que, amb l'aportaci de fins al 50% de recursos municipals, estan demostrat que animen en gran manera les compres de les famlies. Amb aquesta ltima mesura s'aconseguiria fer costat no sols als negocis sin tamb a molts ciutadans que, amb aqueixa reducci de preu en els productes que requereixen, podrien satisfer ms fcilment les seues necessitats.
Aprofitant les moltes possibilitats del nostre consistori, com es reflecteixen en els quasi 4.000.000 de supervit de l'any 2020, als quals prompte caldria buscar dest, no seria gens desficaciat aprovar a Borriana la creaci de bons al consum per valor d'uns 500.000 o ms, de tal manera que amb l'aportaci dels ciutadans s'injectara en poc temps ms d'1.000.000 a les malparades arques de molts negocis a la nostra ciutat, la qual cosa seria una injecci econmica i d'nim molt esperanadores de cara a reprendre la normalitat que tant es continua anhelant. A ms es podria generar un impuls important a les compres a la ciutat, molt major que el que es pot aconseguir amb els 10 sortejos de 200 anunciats recentment. Havent-hi passades prcticament desapercebudes en aquest ltim any per al nostre comer les campanyes de presentacions falleres, comunions, festes patronals o fins i tot la de Nadal o Reis, un incentiu com aquest seria un gran suport per al nostre sector comercial.
Existeixen molts exemple de l'xit d'aquesta mena de mesures, des del ms recent de l'Ajuntament de Bilbao, destacat al principi, a altres ciutats ms xicotetes i ms prximes com Ontinyent, Alzira, Onda, Vila-real o *Xtiva, que han estat destinant a aquests bons quantitats molt importants , en alguns casos prop d'un mili d'euros des del principi de la pandmia.
Ac a la nostra ciutat, quan s'ha parlat dels bons de comer, l'equip de govern sempre ha respost que ho estan estudiant, que els tcnics no ho veuen clar o que poden ser illegals. En el fons, no se sap si els nostres poltics els volen per no poden, els nostres tcnics poden per no els volen, o a l'inrevs.
Per del que hi ha cap dubte s que no seria gens complicat que observaren detingudament el que estan fent en molts altres llocs i que agafen exemple d'aix. Totes aquestes ciutats ens demostren que SI ES VOL, ES POT.
Segur que aquesta mesura seria un xit que els ciutadans sabrien valorar convenientment.
Molt d'nim en l'obstinaci.

P.D. S'adjunten notcies aparegudes en diferents mitjans sobre aquestes mesures, encara que noms amb entrar en el cercador escrivint bons comercie, els exemples sn innombrables:
https://elpais.com/economia/2021-03-22/la-euforia-de-bilbao-para-conseguir-los-bonos-para-ayudar-a-la-hosteleria.html
https://valenciaplaza.com/caixa-ontinyent-bonos-fomentar-consumo-comercio-local
https://www.idea-alzira.com/bonos-comercio
https://castellonplaza.com/ElcomercioylahosteleradeOndayapuedenadherirsealacampaadebonosdescuento
https://www.bonoscomercio.com/

**Miguel ngel Bod
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana