Castelló: El PSPV se suma al Dia Mundial contra el Fracking i recorda la importància dels moviments socials per a defensar el territori


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/10/189533_116060/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/10/189533_116060/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 12-10-2019
El PSPV se suma al Dia Mundial contra el Fracking i recorda la importància dels moviments socials per a defensar el territori

> El secretari general provincial, Ernest Blanch, reitera que "ni llavors ni ara" tenen sentit les iniciatives que danyen els recursos naturals i advoca per una transició ecològica cap a un nou model energèticHui no és notícia, però fa poc més de cinc anys un projecte empresarial per a extraure hidrocarburs als Ports i el Maestrat mitjançant fracking va posar en escac a les dues comarques. La mobilització ciutadana, a la qual el PSPV no va dubtar a donar suport des del primer minut, va frenar una iniciativa "que haguera tingut unes conseqüències ambientals, socials i econòmiques imprevisibles".

Així s'expressa el secretari general del PSPV a la província de Castelló, Ernest Blanch, que vol reivindicar coincidint amb el Dia Mundial contra el Fracking –celebrat ahir 11 d'octubre- el paper que van jugar col·lectius ecologistes, científics, experts, tècnics i col·lectius ciutadans com la Plataforma No al Fracking per a frenar aquestes tècniques d'extracció d'hidrocarburs mitjançant fractura hidràulica en comarques com Els Ports i el Maestrat.

"Els socialistes ens sumem al moviment ciutadà contra el fracking perquè vam entendre que l'interés econòmic d'uns pocs no podia estar per damunt del futur d'un territori i de la seua gent. Perquè sabíem que no es podien anteposar els interessos empresarials als valors ambientals, geològics i culturals d'unes comarques", recorda Blanch.

Alcaldes, regidors, diputats autonòmics, provincials i estatals i senadors socialistes van recolzar les mobilitzacions i van participar en accions de conscienciació i protestar "per a defensar enfront de les multinacionals els drets dels veïns i veïnes de municipis que, en la seua majoria, no aconseguien els 1.000 habitants".

El PSPV va garantir llavors el suport al moviment anti fracking per a impedir la pràctica de la fractura hidràulica per a extraure gas o petroli del subsòl i el continua fent hui amb el seu compromís amb la transició ecològica que mitigue el canvi climàtic. "Promoure accions que danyen els recursos naturals i comprometen el futur de tot un territori no tenia sentit llavors i no el té ara", ha defensat el secretari general del PSPV a Castelló, Ernest Blanch.

També el secretari general del PSOE i president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, es va posicionar contra el fracking. En una conferència política celebrada a Madrid en 2013, Sánchez va manifestar l'aposta del PSOE "per l'eficiència i l'estalvi energètic i les energies alternatives enfront del fracking", un compromís que es manté.

Finalment, Blanch ha conclòs que els socialistes reivindiquen "la necessitat d'avançar cap a un model energètic que minimitze el canvi climàtic i perquè a més és eficient econòmicament, ja que genera ocupació, afavoreix la investigació i el desenvolupament de sectors vinculats a energies més netes".

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana