Castelló: L'Ajuntament dona els primers passos per a redactar el pla de qualitat de l'aire


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/11/190545_116930/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 14-11-2019
L'Ajuntament dona els primers passos per a redactar el pla de qualitat de l'aire

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló dona els primers passos per a impulsar el primer pla de qualitat de l'aire de la ciutat. Així, ha iniciat les actuacions per a contractar un estudi preliminar i un diagnòstic que determinaran les accions que s'han de realitzar per a millorar el control de les emissions de partícules contaminants i impulsar les mesures correctores pertinents.

“Un dels objectius de la Regidoria de Transició Ecològica per a aquesta legislatura és desenvolupar un pla municipal de qualitat de l'aire que ens done informació sobre quina és la situació de l'aire que respirem les veïnes i veïns de Castelló, i també que ens faça unes recomanacions per a millorar la qualitat de l'aire en quant a contaminants químics i partícules de suspensió”, afirma el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro,

“Tenim informes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ens revelen que la contaminació provoca més malalties, tant respiratòries com cardiovasculars, que el consum del tabac. Som conscients de que la Unió Europea s'està posant al dia en polítiques de qualitat de l'aire i també l'ajuntament ha de posar-se a això”, afig Navarro. Segons l'OMS; 1,3 milions de persones moren en un any a causa de la contaminació atmosfèrica urbana; més de la meitat ocorren als països en desenvolupament.

La redacció d'un pla de qualitat de l'aire és una prioritat de l'equip de govern i és una actuació transversal que implica el conjunt de l'ajuntament. Forma part del Acord de Fadrell. i es va incloure en en la moció d'alerta climàtica aprovada en el ple pels partits del govern municipal.

El govern municipal treballa en una doble via en relació amb el pla de qualitat de l'aire. En primer lloc, l'alcaldessa, Amparo Marco, el regidor de Mobilitat, Jorge Ribes, i el regidor de Transició Ecològica han mantingut una reunió amb un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia Ceràmica especialista en la matèria. En aquest cas l'ajuntament té previst encarregar en 2020 al ITC l'elaboració d'un diagnòstic sobre la situació de la ciutat amb l'objectiu de posar a Castelló al nivell de les exigències europees.

D'altra banda, Transició Ecològica encarregarà en breu a la Universitat Politècnica de Catalunya que redacte un treball preliminar que concrete les accions que s'han de realitzar a fi de conèixer de forma detallada els contaminants i l'origen dels mateixos a l'entorn de la ciutat. Per a això disposa d'una partida de 16.000 euros en en el pressupost de 2019.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana