Castelló: Castelló amplia Comunic@Jove a tots els IES públics com a eina útil davant l'assetjament


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/11/190833_117192/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 22-11-2019
Castelló amplia Comunic@Jove a tots els IES públics com a eina útil davant l'assetjament

Braina destaca que este curs el projecte arribarà a 3.000 alumnes, que tindran un canal de comunicació directa amb la Policia Local


L'Ajuntament de Castelló, des de la Regidoria de Seguretat Pública i Emergències, posa en marxa la segona edició del projecte Comunic@jove, una iniciativa pionera per a acostar la Policia Local de Castelló als més joves i que s'ha convertit en una eina per a previndre i actuar a temps davant situacions com les d'assetjament escolar, familiar o qualsevol tipus de violència.

"Comunic@jove s'ha convertit en una eina fonamental i molt útil per a previndre situacions d'assetjament i violència, per això, enguany no sols ho llancem de nou, sinó que ho ampliem a tots els instituts públics de Castelló", ha indicat el regidor de Seguretat Omar Braina.

Aquest projecte va nàixer en el curs 2018/2019 amb l'objectiu de trencar la barrera comunicativa entre policia i joves. Per a això, es va obrir canal directe de comunicació entre tots dos, a través de WhatsApp. Un canal des del qual la policia comunica les seues informacions però al qual qualsevol alumne també pot dirigir-se directament per a demanar assessorament i preguntar sobre possibles problemes o situacions que puga estar vivint.

En la passada edició van participar sis instituts i uns 1.500 alumnes. Braina ha destacat que en ampliar a tots els IES públics aquest projecte arribarà a 3.000 joves. A més, per a aquest curs 2019/2020, la Policia Local obri una nova via de comunicació a través d'Instagram.

El programa pilot va permetre a la Policia Local conéixer i actuar davant quatre casos de bullying (que van ser detectats en la seua fase inicial i solucionats a temps), un de violència domèstica i dues de vandalisme. Enguany, Comunic@jove s'estén als onze instituts públics de Castelló. El regidor de Seguretat ha explicat que en aquest curs s'ha optat per focalitzar el projecte en els cursos de 1r i 2n, en considerar-se el canvi del col·legi a l'institut un moment clau en el qual els joves poden necessitar d'un suport addicional.

Comunic@jove es posarà en marxa a partir del pròxim dilluns 25 de novembre. En aquestes últimes setmanes, el grup d'agents de la Policia Local que el conformen han visitat tots els centres per a presentar-se i presentar el projecte. D'aquesta forma, els alumnes saben qui està a l'altre costat del WhatsApp i d'Instagram. "Saben que a l'altre costat hi ha un equip de policies, que han conegut prèviament en persona en les xarrades, i que li respondrà i ajudar, i això és vital per a actuar a temps", ha apuntat Braina.

En aquest sentit, l'oficial José María Villegas, un dels policies que integren l'equip ha recalcat que Comunic@jove va nàixer per a trencar una barrera de comunicació amb els joves i ha acabat sent "un projecte efectiu i eficaç" per a actuar a temps. "A nosaltres ens arribaven els casos quan ja havien explotat i és més difícil actuar, un dels objectius principals de posar-ho en marxa va ser per a poder previndre els casos i detectar-los abans", ha explicat.

Per part seua, l'oficial Antonio Martínez, ha recalcat la importància del projecte perquè permet detectar i col·laborar davant problemes de convivència en els centres educatius.

Informació i conscienciació

A través d'aquest canal, la Policia Local també es comunica amb els estudiants, a través dels seus delegats, per a informar i conscienciar sobre determinats temes. En aquest curs, s'informarà sobre bullying, xarxes socials i internet, diversitat, igualtat, violència de gènere, agressions sexuals, consum d'alcohol i drogues, seguretat viària, protecció del medi ambient, convivència ciutadana i activitats relacionades amb la Regidoria de Joventut.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana