Castelló: Compromís exigeix al Govern actuacions efectives i inversions pendents en la costa de Castelló en plenes negociacions amb el PSOE


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2019/12/191386_117666/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/12/191386_117666/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 09-12-2019
Compromís exigeix al Govern actuacions efectives i inversions pendents en la costa de Castelló en plenes negociacions amb el PSOEBaldoví visita els efectes del temporal a Almenara i reclama "un pla integral que aborde seriosament actuacions front la regressió, i no pegats ni xicotetes inversions insuficients"


Mulet recorda que només Compromís ve exigint "governe qui governe" les actuacions compromeses, i Bachero planteja que la Generalitat assumisca competències de Costes


El portaveu de Compromís en la Diputació, Ignasi Garcia, insta a "activar un fons de contingència enfront de l'emergència climàtica""Des de Compromís reivindiquem que des del Govern Central es prenga d'una vegada per sempre seriosament aquest problema de la regressió que pateixen especialment les costes al Sud de Castelló, però que afecta greument a tot el litoral de les comarques de Castelló i que, d'una vegada per sempre, els Pressupostos Generals de l'Estat contemplen les partides per a abordar un problema tan greu que ha suposat que molts d'aquests municipis hagen perdut completament les seues platges". Així ho ha manifestat el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, després de participar aquest matí a Almenara en una reunió d'urgència amb responsables de Compromís de totes les institucions amb l'objectiu d'analitzar les conseqüències de l'últim temporal marítim i exigir les mesures i actuacions pendents en les costes castellonenques. "Compromís exigeix que no hi haja pegats, sinó un pla amb pressupostos que aborde de manera integral aquest problema".

A la reunió, convocada després del temporal que a la fi de la setmana passada va generar pèrdues i desperfectes en tot el litoral castellonenc, han assistit, junt a Baldoví, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, la portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Àlvaro, la presidenta de la comissió de Medi Ambient de les Corts, Belén Bachero, el portaveu de Compromís en la Diputació, Ignasi Garcia, i representants de Compromís a la Plana Baixa.

Baldoví ha afegit què "a més dels efectes del canvi climàtic, patim també la falta sistemàtica d'inversions, com evidenciem a Almenara, a Moncofa, en tota la Plana Baixa, però que en el temporal de la setmana passada s'ha evidenciat també en el Maestrat i a la Plana Alta. En tot el nostre litoral. Cal prendre mesures ja".

En aquesta línia s'ha manifestat Carles Mulet, qui ha recordat que "des de 2017, Compromís ha intentat amb les seues esmenes als PGE incloure totes aquelles actuacions qualificades com a urgents pels estudis del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa encarregades pel Ministeri de Medi Ambient per a la zona Nord i Sud del Port de València i també per al Maestrat, que es quedava despenjat". Malgrat aquestes exigències de Compromís, recorda Mulet, "els PGE han vingut incloent almoines i pegats. Enfront d'aquests pegats, Compromís l'elaboració d'un Pla Integral per al litoral valencià així com un calendari d'inversions. Els danys registrats la setmana passada són un exemple d'aqueix oblit".

Així s'ha manifestat també la presidenta de la comissió de Medi Ambient en les Corts, la diputada Belén Bachero, qui ha subratllat que "davant l'oblit, la inacció i els pegats dels diferents executius de Madrid en la nostra costa, hem d'estudiar seriosament la transferència de les competències de Costas a la Generalitat Valenciana, així com un finançament suficient, ja que des del territori i des dels municipis es coneixen millor les particularitats del nostre litoral i els problemes dels nostres municipis".

FONS DE CONTINGÈNCIA PER A COSTES

Per la seua part, el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, ha considerat que "és hora que les institucions compten amb un fons de contingència que puga contrarestar els efectes de l'emergència climàtica a curt termini. Ens hem de preparar per a situacions que cada vegada seran menys excepcionals en localitats com Almenara, Moncofa, Nules o Borriana". Segons ha dit, "aquesta setmana hem pogut escoltar declaracions molt interessants a la cimera internacional de Madrid però hem de passar ja a l'acció atés que un dels punts més vulnerables al canvi climàtic és el Mediterrani". "Ho estem veient temporal darrere temporal: la nostra costa està patint una regressió que no sols afecta les platges estèticament sinó que posa en greu perill les infraestructures i a la població de les zones pròximes al litoral i a llits de rius i barrancs", ha expressat Garcia. Finalment ha dit que "cal recordar que no tenim un planeta B i per això les administracions hem de contribuir a frenar el calfament global" perquè "qui mira cap a un altre costat serà responsable de la situació desastrosa que li deixem a les generacions més joves".

En la reunió interinstitucional celebrada en Alemnara i en la posterior anàlisi de danys en la costa han participat, al costat dels representants de Compromís en Congrés, Senat, Corts i Diputació, representants de Compromís a Almenara, Borriana, Moncofa i altres municipis afectats. "Els representants públics hem de buscar solucions i evitar que cada vegada que s'anuncia un mínim temporal els nostres veïns tinguen por de les conseqüències. Cal actuar amb decisió i no amb pegats", ha manifestat el portaveu de Compromís a Almenara, Quique Castelló.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana