Castelló: La investigadora de l'UJI Azucena García Palacios es posiciona com la primera investigadora en l'àmbit nacional en l'àrea de Psicologia Aplicada


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 15-02-2020
 


Quatre investigadores de les àrees de Psicologia i Química apareixen en la llista de les 428 científiques més importants que resideixen a Espanya

Quatre investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló es troben en la llista de les 428 científiques més importants que resideixen a Espanya. El rànquing de les millors científiques en l'àmbit nacional elaborat pel Grup per a la Difusió de l'Índex h (DIH) és una classificació que relaciona el nombre d'articles d'una autora amb la quantitat de vegades que aquests han sigut citats i que permet mesurar la qualitat, l'excel·lència i l'impacte internacional en la recerca.

En el rànquing, realitzat a partir de la Web of Science ISI, s'han posicionat sis investigadores de Castelló i una de València, vinculades a la universitat pública, tres en l'àmbit de la Salut, en disciplines relacionades amb la Psicologia (Cristina Botella Arbona, Azucena García Palacios i Marisa Salanova Soria) i una en el camp de la Química (María Isabel Burguete Azcárate); així com tres de l'Institut d'Aqüicultura de Torre de la Sal a la Ribera de Cabanes, que pertany al Centre Superior d'Investigacions Científiques.

En l'àmbit de Ciències de la Salut, estan la investigadora i directora del LabPsiTec, Azucena García Palacios, qui amb un índex h de 27 i un Fh de 2,07 es posiciona com la primera investigadora en l'àmbit nacional en l'àrea de Psicologia Aplicada i la primera de la classificació general d'enguany; la catedràtica emèrita Cristina Botella, primera en l'àrea de Psicologia Clínica, amb un índex h de 35 i un Fh d'1,17; i la directora del Grup de Prevenció Psicosocial WONT, Marisa Salanova, dotzena entre les investigadores de Psicologia Multidisciplinària amb un índex h de 26 i un Fh d'1,08. En el camp de la Química Orgànica es troba María Isabel Burguete, del Grup de Química Sostenible i Química Supramolecular, que presenta un índex h de 41 i un Fh de 0,84.

La base de dades DIH conté actualment informació sobre 3.971 investigadors i investigadores que treballen a Espanya, dels quals 2.382 apareixen en els rànquings en 178 àrees d'investigació amb un valor mitjà dels seus índexs h de 40. L'autoria de l'estudi assenyala que s'han inclòs en el rànquing els investigadors de l'àrea l'índex h de la qual és superior o igual a 0,5H1, sent H1 el de l'autor la producció científica del qual s'ha realitzat majoritàriament a Espanya i que encapçala el rànquing.

El Factor h (Fh) és el valor de la relació entre l'índex h d'un autor i el valor mitjà de l'índex h dels investigadors o investigadores de la seua àrea amb major índex h. Es tracta d'un paràmetre establert pel Grup per a la Difusió de l'Índex h sobre la base de les diferents subàrees que estableix en el rànquing, amb la finalitat d'afavorir la comparació entre aquestes, encara que alguns autors adverteixen que pot resultar confús.

Grup per a la Difusió de l'Índex h: http://indice-h.webcindario.com/


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana